“Στενό πρέσινγκ” των Eυρωσοσιαλιστών στον Τσίπρα – Το παρασκήνιο των επαφών στις Βρυξέλλες

 “Στενό πρέσινγκ” των Eυρωσοσιαλιστών στον Τσίπρα – Το παρασκήνιο των επαφών στις Βρυξέλλες

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται ένα από τα πρόσωπα που εξακολουθούν να «παίζουν» δυνατά στην Ευρώπη. Η πρόσκληση που έλαβε από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική ηγεσία και το μπαράζ των επαφών που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με εν ενεργεία πρωθυπουργούς, αρχηγούς και επικεφαλής προοδευτικών σχηματισμών αποκαλύπτει την ανάγκη τους να ακουστεί η φωνή τους ακόμη πιο δυνατά. Στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού εκτιμάται τώρα ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές βλέπουν μια από τις προσωπικότητες που χρειάζονται για να αναστρέψουν τους αρνητικούς συσχετισμούς δυνάμεων.

Του Σωτήρη Μπολάκη

  • Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, σχολίαζε πρόσωπο με βαθύτερη γνώση των συσχετισμών στις Βρυξέλλες και στην Ευρώπη, βιώνει μια σκληρή αντίφαση. Βλέπει όλη η ατζέντα της περασμένης δεκαετίας την οποία πρώτη ξεδίπλωσε για την πράσινη ανάπτυξη και την δικαιότερη κατανομή με στροφή 180ο από την λιτότητα κόντρα στο γερμανικό μοντέλο, να υιοθετείται τώρα από την ίδια την ΕΕ.

Κι ενώ η σοσιαλδημοκρατική και εν μέρει και αριστερή πλατφόρμα κυριαρχεί στις ασκούμενες οικονομικές πολιτικές και στις κατευθύνσεις που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κόμματα φορείς της παρόλα αυτά παραμένουν με λίγες εξαιρέσεις σε Δανία και Πορτογαλία καθηλωμένα σε χαμηλά ποσοστά.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δεν περνούν απαρατήρητες και από τους ευρωπαίους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση που άνοιξε για το κατά πόσο ακούγονται τα κεντροαριστερά κόμμα ειπώθηκε με έμφαση ότι το 24% που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις για το ΣΥΡΙΖΑ τον καθιστά το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα αυτή τη στιγμή όταν για παράδειγμα το αντίστοιχο ιταλικό δεν ξεπερνά το 19%.

Προσωπικότητες

  • Η προπαρασκευαστική σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ουσιαστικά με αυτές τις παρεμβάσεις και τη συζήτηση για την ανανέωσή της σε επίπεδο κοινής γνώμης αποκάλυψε την ανομολόγητη ανάγκη για πρόσωπα και προσωπικότητες ώστε να καταφέρει να εμπνεύσει με στόχο να σηκώσει κεφάλι και να πάρει πίσω την ιδιοκτησία της δικής της ατζέντας την οποία συγκυριακά έχει υιοθετήσει ως φρέσκια και δικής η ίδια η ΕΕ.

 Όμως η γερμανική λιτότητα προβάλει και πάλι απειλητικά μετά τις αποκαρδιωτικές δηλώσεις του Άρμιν Λάσετ, του διαδόχου της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.  

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ο μόνος αν και σε ρόλο  παρατηρητή που τοποθετήθηκε στην κοινή ατζέντα σοσιαλιστών, πρασίνων και αριστεράς με οραματικό και πιο δημιουργικό τρόπο παρατηρούν οι συνεργάτες του. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της στρατηγικής του για δημιουργία μεγάλης συμμαχίας χρησιμοποίησε και δυο λέξεις κλειδιά στην τοποθέτησή του αναφερόμενος στο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι προοδευτικές δυνάμεις.

  • «Διεκδικητικά» κάλεσε τους σοσιαλιστές να επιδιώξουν όλοι μαζί να ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και «έγκαιρα» να πάρουν την πρωτοβουλία να είναι αυτοί που θα ανοίξουν και τη συζήτηση για το σύμφωνο σταθερότητας. Μάλιστα ο κ. Τσίπρα κόντρα στο γερμανικό μοντέλο κατέθεσε και την έξτρα πρόταση το Ταμείο Ανάκαμψης να μετατραπεί σε μόνιμου χαρακτήρα αναπτυξιακό εργαλείο.  

Πολυκεντρικός επίτροπος

Από τις συναντήσεις πάντως συνεργάτες του κ. Τσίπρα ξεχωρίζουν αυτή με τον Ιταλό Επίτροπο οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι με τη μεταξύ τους συζήτηση να διεξάγεται σύμφωνα με πληροφορίες σε πολύ κακό κλίμα.

Ο ιταλός πολιτικός είναι από τους ευήκοους επιτρόπους οικονομικών της ΕΕ και οι προτάσεις του κ. Τσίπρα σε πολλά σημεία τον βρήκαν συγκαταβατικό σε σχέση με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, αποδεικνύοντας ότι ο ίδιος μπορεί να εκφράζει ευρύτερα πολιτικά κέντρα και κατευθύνσεις.

Σχετικά Άρθρα