Στέϊτ Ντιπάρτμεντ: Δεν διαψεύδει το δημοσίευμα της WSJ- “Δεν σχολιάσουμε έως ότου κατατεθεί (το αίτημα) επίσημα στο Κογκρέσο”

 Στέϊτ Ντιπάρτμεντ: Δεν διαψεύδει το δημοσίευμα της WSJ- “Δεν σχολιάσουμε έως ότου κατατεθεί (το αίτημα) επίσημα στο Κογκρέσο”

Ως μία διαδικαστικού τύπου προσέγγιση του Κογκρέσου από τον πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν, σχετικά με το αίτημα για συμφωνία αναβάθμισης 80 τουρκικών F-16 και προμήθειας επιπλέον 40, όπως ζητά η Άγκυρα, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, κατά την αντιπαράθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Από όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να βασίζεται στο ισχυρό “λόμπι Μενέντεζ” στο Κογκρέσο, το οποίο δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Αυτό, ωστόσο, δεν απαντά, πρώτον, ως προς το “unfair” του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου να ανακινήσει ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα τις παραμονές της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα, και,δεύτερον, ότι ουσιαστικά επιβεβαιώνεται πλήρως η πρόθεση της διοίκησης Μπάϊντεν που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στο ισοζύγιο ισχύος στο Αιγαίο.

Το κλίμα αυτό επιβεβαιώνεται έμμεσα και από την απάντηση που έδωσε το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το δημοσίευμα της Wall Street Journal στο σάϊτ hellasjournal.com του Μιχάλη Ιγνατίου.

Συγκεκριμένα γράφει:

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από το δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών τοποθετήθηκε απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας Hellas Journal.

«Ως θέμα πολιτικής, δεν σχολιάζουμε ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα. Σας παραπέμπουμε στις τουρκικές αρχές για να μιλήσετε περαιτέρω για τα σχέδια αμυντικών προμηθειών τους».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε ήδη μία προκαταρκτική συζήτηση με σημαίνοντες νομοθέτες, ανάμεσα στους οποίους και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Συνάγεται, λοιπόν, πως το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, αφενός δεν διαψεύδει το δημοσίευμα της WSJ και αφετέρου πως δεν τοποθετείται έως ότου υποβληθεί το επίσημο αίτημα στο Κογκρέσο, όπως προβλέπουν, άλλωστε, οι σχετικές διαδικασίες.

Σεραφείμ Κοτρώτσος