• 19 Σεπτεμβρίου, 2020

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχία για τις τουρκικές ενέργειες σε περιοχές, όπου Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία

 Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχία για τις τουρκικές ενέργειες σε περιοχές, όπου Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία

Τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι τουρκικές έρευνες πολύ κοντά στο νησί του Καστελόριζου.

«Γνωρίζουμε αυτές τις μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Όπως έχουμε δηλώσει προηγουμένως και γενικώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας για την έρευνα φυσικών πόρων σε περιοχές, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ερώτηση.

Προκύπτει, ωστόσο, το ερώτημα: είναι η ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου βρίσκεται το Oruc Reis (και σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο ασφαλείας του πρωθυπουργού διεξάγει έρευνες) “περιοχή όπου Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία”;. Ή είναι τέτοια περιοχή και η Κυπριακή ΑΟΖ, όπου έχουν βρεθεί το “Φατίχ” , το “Barbaros” και τουρκικά πολεμικά πλοία;

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη σθεναρή στήριξη του στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξαναρχίσουν τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν το τελευταίο διάστημα την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση, με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ να σημειώνει ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων μέσω της επίδειξης ισχύος.

Τέλος, επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση που επιδιώκει την αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου κατά έναν τρόπο που θα προάγει τη συνεργασία και θα παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.