• 4 Δεκεμβρίου, 2021

Σταϊκούρας: Το 2022 η τρίτη πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ

 Σταϊκούρας: Το 2022 η τρίτη πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ

Στα 228 εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει το όφελος για τον έλληνα φορολογούμενο, από την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου 8 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα.


Τοποθετούμενος στη Βουλή επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται η απόφαση του ΔΝΤ για τις νέες διευθετήσεις δανεισμού, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το 2022 επίκειται η τρίτη αποπληρωμή του δανείου, που θα είναι για ποσό 1,8 δισ. ευρώ, με εκτιμώμενο όφελος τα 43 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν προηγηθεί η αποπληρωμή της 25/11/2019, ύψους 2,7 δισ. ευρώ με όφελος 100 εκατ. ευρώ, και η αποπληρωμή της 18/3/2021, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, με όφελος 85 εκατ. ευρώ. «Συνολικά, δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ, πληρώνοντας πρόωρα τα περίπου 8 δισ. ευρώ του δανείου από το ΔΝΤ, που χορηγήθηκε μέσα στις μνημονιακές περιόδους, θα έχει όφελος 228 εκατ. ευρώ για τους έλληνες φορολογούμενους», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (Υπέρ η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και κατά το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25) ο κ. Σταϊκούρας είπε -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- ότι με τις νέες διευθετήσεις δανεισμού «συνάπτεται πιστωτική συμφωνία μεταξύ χωρών, που έχουν οικονομική δυνατότητα, και του Ταμείου, με την οποία η χώρα δύναται να παρέχει πόρους για τη στήριξη του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων.
Επίσης, ότι το ποσό της ελληνικής συμμετοχής είναι περίπου δύο δισ. ευρώ και ότι η απόφαση για τις Νέες Συμφωνίες, ενεργοποιείται μόνο όταν δεν επαρκούν τα μερίδια συμμετοχής των κρατών για να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί μια κρίση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος».