• 3 Μαρτίου, 2021

Σταϊκούρας: Στο 8% η ύφεση, με μεταβλητή τις εξελίξεις στον τουρισμό

 Σταϊκούρας: Στο 8% η ύφεση, με μεταβλητή τις εξελίξεις στον τουρισμό

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα υπάρξει γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνει ακόμα και το 100%. Αναφορικά με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για την ύφεση, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή παραμένει σταθερή η εκτίμηση για ύφεση μέχρι 8%.

“Εμείς αυτή τη στιγμή μένουμε σταθεροί στις εκτιμήσεις που είχαμε τέλος Απριλίου για ύφεση μέχρι 8%. Αυτές είναι οι δικές μας πρώτες εκτιμήσεις χωρίς να σημαίνει ότι αυτές δεν μπορούν να μεταβληθούν ανάλογα με το πώς εξελιχθεί η κατάσταση στον τουρισμό το καλοκαίρι”, τόνισε.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η επόμενη εκταμίευση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή και εκτίμησε ότι θα μπουν στο πρόγραμμα περίπου 100.000 επιχειρήσεις.

Αναφορικά με τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σημείωσε ότι δεν θα πληρωθούν το 2020 αλλά μετατίθενται για το 2021 ενώ για τις μικροπιστώσεις ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης ώστε να λάβουν πολύ μικρές επιχειρήσεις με ανάγκη ρευστότητας έως 25.000 ευρώ χωρίς εγγυήσεις.