• 1 Αυγούστου, 2021

Στα σουπερμάρκετ θα διατίθενται το καλοκαίρι τα self tests

 Στα σουπερμάρκετ θα διατίθενται το καλοκαίρι τα self tests

Τη δυνατότητα διάθεσης self test για τον κορoναϊό από σουπερμάρκετ, ακόμα και από παντοπωλεία κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης δίνει τροπολογία, η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή και θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών. Σκοπός, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι η αύξηση των σημείων διάθεσης αυτοδιαγνωστικών τεστ για το καλοκαίρι, ενώ τα αμφιλεγόμενα self test εξακολουθούν να είναι δωρεάν.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η κυβέρνηση επιμένει να θεωρεί πετυχημένη διαδικασία των συγκεκριμένων ελέγχων παρότι η ίδια δεν επιτρέπει σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας να μπορούν να εισέλθουν ανεμβολίαστοι με self test, αλλά θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε μοριακό ή ράπιντ τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Παπασταύρου: Δικαιώθηκα έπειτα από έξι δύσκολα χρόνια

Εξάλλου, μετά από εβδομάδες αναβολών, η κυβέρνηση κατέθεσε μόλις χθες τροπολογία και για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον ευάλωτων ομάδων από ιδιώτες γιατρούς με το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J. Με 20 ευρώ θα αμείβονται μέσω ΕΟΠΥΥ οι ιδιώτες γιατροί για κατ’ οίκον εμβολιασμό και με 3 ευρώ στο ιατρείο. Η αποζημίωση καλύπτεται με έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, από τις Γενικές Κρατικές Δαπάνες του υπουργείου Οικονομικών, είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

Για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, τον εμβολιασμό κατ’ οίκον των δικαιούχων (ασθενείς με βαριά κινητικά προβλήματα, με βαριά ψυχική νόσο, με Αλτσχάιμερ κ.ά.) θα τις αναλάβει το Δημόσιο. Ωστόσο καθυστερεί ακόμα η υλοποίηση του προγράμματος, γιατί θα πρέπει να προηγηθεί κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς και αφού πρώτα συγκεντρωθεί ικανοποιητικός αριθμός, θα γίνει ανάρτηση των ονομάτων τους, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να τους καλούν για να γίνει εμβολιασμός στο σπίτι.