• 29 Νοεμβρίου, 2021

Στα όρια το ΕΣΥ: Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ – Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής

 Στα όρια το ΕΣΥ: Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ – Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής

Πόλεμος γίνεται στα Νοσοκομεία της Αττικής για διαθεσιμότητα σε κλίνες κλινικών και  ΜΕΘ για να εξυπηρετηθούν τα περιστατικά  κοροναϊού, δηλώνει απόψε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και περιγράφει την απελπισμένη προσπάθεια των υγειονομικών να αντεπεξέλθουν στην πίεση της πανδημίας αλλά και των αναγκών των γενικών περιστατικών, τη τελευταία στιγμή, δίνοντας λεπτομέρειες και τους αριθμούς των ΜΕΘ Covid σε κάθε νοσοκομείο της Αττικής.

«Ασφαλώς, όταν υπάρχει πόλεμος επικρατούν έκτακτες συνθήκες. Όταν, όμως, γνωρίζεις ότι έρχεται ο πόλεμος προετοιμάζεσαι. Δεν περιμένεις τελευταία στιγμή.

·         Πού είναι οι ΜΕΘ που δηλώνουν πως λειτουργούν;

·         Γιατί δεν προσέλαβαν το απαραίτητο εκπαιδευμένο προσωπικό;   

·         Προσπαθούν με μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή εκ των έσω από το λειψό ανειδίκευτο προσωπικό να λειτουργήσουν επί πλέον κλίνες ΜΕΘ (στα νοσοκομεία: ΚΑΤ, ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, ΑΤΤΙΚΟ, ΘΡΙΑΣΙΟ  κ.λ.π.)

Οι μονάδες ΜΕΘ που λειτουργούν είναι γεμάτες. Υπάρχει απίστευτη πίεση.

Οι εισαγωγές  κάθε ημέρα πολλές. Γεμίζουν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία Προσπαθούν με μεταφορές  ασθενών σε άλλα νοσοκομεία και νέες κλίνες να ανταπεξέλθουν.

·         Το ΝΙΜΙΤΣ ετοιμάζεται να υποδεχθεί έως 120 ασθενείς με κοροναϊό. Το οξυγόνο,  όμως, δεν επαρκεί για πάνω από 50 ασθενείς.

·         Στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην καρδιολογική κλινική και την καρδιολογική μονάδα: 7 ασθενείς και 4 εργαζόμενοι νοσούν. 

Στο υπουργικό η υπόθεση Λιγνάδη – Νέα κάλυψη Μητσοτάκη παρά την κατακραυγή

Περίπου 200 εργαζόμενοι νοσούν στην Αττική. Αναλογικά με τη Θεσσαλονίκη, όταν βρίσκονταν σε παρόμοια θέση, είναι πολύ μικρότερος αριθμός λόγω εμβολιασμών. Αν και πολλοί εκ των νοσούντων συναδέλφων εμβολιάστηκαν αλλά δεν πρόλαβαν να αναπτύξουν αντισώματα.

Οι περισσότεροι που λείπουν με αναρρωτική άδεια λόγω κοροναϊού είναι στα νοσοκομεία ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (50 συνάδελφοι) και ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ (30 συνάδελφοι).

Στα άλλα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, τα κρούσματα είναι ελάχιστα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣΩΤΗΡΙΑ, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, έχει 2 μόνο κρούσματα σε εργαζόμενους.
Η  ΠΑΜΑΚΚΑΡΙΣΤΟΣ, που είναι νοσοκομείο μόνο για περιστατικά Covid, έχει 0 κρούσματα.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ της Αττικής σήμερα

ΚΑΤ:  14 ασθενείς στις 14 κλίνες

Ετοιμάζονται να ανοίξουν άλλες 14 κλίνες με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία και από το «λειψό» προσωπικό του νοσοκομείου

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ:  14 ασθενείς στις 14 κλίνες

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ:  12 ασθενείς στις 16 κλίνες. Άνοιξαν σήμερα ακόμη μια ΜΑΦ ως ΜΕΘ 5 κλινών.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ:  44 ασθενείς στις 44 κλίνες

ΣΩΤΗΡΙΑ:  79 ασθενείς στις 64 κλίνες

ΕΛΠΙΣ:  6 ασθενείς στις 6 κλίνες

ΝΙΜΙΤΣ: 2 ασθενείς το μεσημέρι στις 6 κλίνες. Κατάργησαν τις δύο κλίνες γενικής ΜΕΘ και τις έκαναν ΜΕΘ Covid. Όμως, περιμένουν μέχρι το βράδυ 4 ασθενείς και θα γεμίσουν.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες

ΘΡΙΑΣΙΟ: 17 ασθενείς στις 17  κλίνες. Γέμισαν και οι 5 νέες και σχεδιάζουν να μετατρέψουν και τις άλλες κλίνες γενικής ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid.

ΑΤΤΙΚΟΝ: 31 ασθενείς στις 33 κλίνες. Σχεδόν γέμισαν και οι 10 επιπλέον.

Όταν είναι γεμάτες οι κλίνες ΜΕΘ σε ΣΩΤΗΡΙΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, ΑΤΤΙΚΟΝ -που διαθέτουν 161 κλίνες ΜΕΘ από τις 241 που λειτουργούν αυτή τη στιγμή- πρέπει να σημάνουμε κόκκινο  συναγερμό. 

Ρούλα Σκουρογιάννη