• 12 Απριλίου, 2021

Στα χνάρια της Μέρκελ…. με διαρροές – Πίσω, μπρος με την άρση του lockdown και στη μέση οι… λοιμωξιολόγοι

 Στα χνάρια της Μέρκελ…. με διαρροές – Πίσω, μπρος με την άρση του lockdown και στη μέση οι… λοιμωξιολόγοι

Tο επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική και σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας, όσο και η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία, μόνο εφησυχασμό δεν επιτρέπει, ωστόσο όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες η κυβέρνηση θα βαδίσει… όπως η Μέρκελ. Το έναυσμα έδωσε η ίδια η Καγκελάριος η οποία λίγο μετά την προαναγγελία νέου σκληρού lockdown, άλλαξε στάση μετά από τις αντιδράσεις και αντιστάσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη.

Στην Αθήνα, πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις αλλά διαρροές η οποία η μία διαψεύδει την άλλη.

Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγω για παράταση των αυστηρών περιορισμών για έναν επιπλέον μήνα. Το Μέγαρο Μαξίμου δεχόμενο τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου και των φορέων της αγοράς με διαρροή προέβη σε διάψευση σχολιάζοντας ότι «τα σενάρια που διακινούνται και μιλούν για απόφαση παράτασης του lockdοwn ως τις 25 Απριλίου δεν έχουν απολύτως καμία βάση».

Στόχος, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από την αρχή της Μεγάλης εβδομάδας (26/4) χωρίς πισωγυρίσματα», με φυσική παρουσία καταναλωτών στα καταστήματα, «χωρίς τις μεθόδους click away και click on shop», στη λογική ότι με τη μη άρση των περιορισμών μέχρι τις 25/4 θα είχαν μειωθεί τα κρούσματα και το ιϊκό φορτίο στην κοινότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εστίαση θα επαναλειτουργούσε στα μέσα Μαΐου. Βέβαια για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, ουδείς λόγος.

Άλλο σενάριο που φέρεται να εξετάζει το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρει ότι στις 4 Μαΐου -αμέσως μετά το Πάσχα- θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η πραγματική οικονομία.

Οι τελευταίες πληροφορίες (Πέμπτη 25 Μαρτίου) εμφανίζουν τώρα το κυβερνητικό επιτελείο να κάνει δεύτερες σκέψεις σχετικά με τον χρόνο ανοίγματος του λιανεμπορίου, καθώς, εκτός από τον εμπορικό κόσμο που πιέζει αφόρητα, και η κοινή γνώμη, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, τάσσεται συντριπτικά υπέρ της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομικής ζωής.

  • Μέλη της Επιτροπής αναφέρουν πώς η πολυπόθητη αποκλιμάκωση δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Χθες, δύο από τους πολύ γνωστούς επιστήμονες, οι κ.κ Παυλάκης και Δερμιτζάκης είχαν μία δημόσια “αντιπαράθεση” θέσεων, με τον έναν να υποστηρίζει ότι το υφιστάμενο μοντέλο δεν αποδίδει και ως εκ τούτου είναι καλύτερο να αρχίσουμε να ανοίγουμε με προσοχή και τον άλλον να ανταπαντά ότι αυτές οι σκέψεις είναι περίπου αυτοκτονικές.

Οι επιστήμονες, θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αναλύσουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνουν την καθιερωμένη εισήγησή τους προς το Μέγαρο Μαξίμου. Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δώσουν το πράσινο φως για άνοιγμα των καταστημάτων από την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Μαρτίου.