Στα άκρα Γαλλία – Τουρκία: Δηλώσεις “βόμβα” Μακρόν και απάντηση Ακσόι

 Στα άκρα Γαλλία – Τουρκία: Δηλώσεις “βόμβα” Μακρόν και απάντηση Ακσόι

Έντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας σε όσα υποστήριξε ο Εμανουέλ Μακρόν στο ντοκιμαντέρ «Ερντογάν: Ο Σουλτάνος που προκαλεί την Ευρώπη» από το France 5 το βράδυ της Τρίτης (23.03). Ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, με επίσημη τοποθέτησή του έκανε λόγο για απαράδεκτες εκφράσεις από πλευράς του Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως τονίζει ο Χαμί Ακσόι, οι απαντήσεις Μακρόν προήλθαν μετά από εσκεμμένες ερωτήσεις με αποτέλεσμα να τορπιλίσουν την προσπάθεια της αποκατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με τη Γαλλία. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε πως γίνεται προσπάθεια διάβρωσης της πραγματικότητας σχετικά με την Τουρκία πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί.

  • «Είναι επικίνδυνο να υποστηρίζει ο κ. Μακρόν ότι η εσωτερική πολιτική της Γαλλίας μπορεί να δεχθεί παρεμβάσεις από κοινότητα ξένης προέλευσης που ζει στη χώρα», σχολίασε και πρόσθεσε πως περίπου 800.000 μέλη της τουρκικής κοινότητας στη Γαλλία επιζητούν την ευημερία, την ειρήνη και την αρμονία της χώρας και όχι την εμπλοκή τους στην εσωτερική της πολιτική.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι δηλώσεις του κ. Μακρόν ήταν ατυχείς και ασυνεπείς, τη στιγμή που λαμβάνουμε μέτρα για να αντικαταστήσουμε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών με την ηρεμία και τη φιλία. Αυτή η ανισότητα και η ασυνέπεια βρίσκεται στη ρίζα των πρόσφατων προβλημάτων με τη Γαλλία», τονίζεται στη δήλωση Ακσόι ο οποίος προειδοποίησε ακόμα και για αντίποινα όσο το Παρίσι συνεχίζει την ίδια ρητορική κατά της Τουρκίας!

Μακρόν: Προειδοποίησε για απόπειρες ανάμιξης στις γαλλικές εκλογές

Ο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 5. “Προφανώς. Θα υπάρξουν απόπειρες ανάμιξης στις επόμενες εκλογές. Έχει γραφτεί και οι απειλές δεν είναι συγκαλυμμένες”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήνυμα Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ: Τελειωμένη συμφωνία η αγορά των ρωσικών S-400

Αναφερόμενος στη διαμάχη για το θρησκευτικό ζήτημα, που ξέσπασε μετά την ομιλία του το φθινόπωρο στην οποία αναφέρθηκε σε «ισλαμιστικές αποσχιστικές τάσεις», ο Μακρόν καταφέρθηκε εναντίον «μιας πολιτικής κρατικών ψευδών που αναπαράγονται από τα όργανα του Τύπου που ελέγχονται από το τουρκικό κράτος», καθώς και «από ορισμένα μεγάλα δίκτυα που ελέγχονται από το Κατάρ».

Ο Ερντογάν έχει ήδη κατηγορηθεί για ανάμιξη σε εκλογές, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όταν είχε ζητήσει το 2017 από τους γερμανοτούρκους ψηφοφόρους να ψηφίσουν εναντίον του κόμματος της Άγγελα Μέρκελ.

  • «Πρέπει να είμαστε νηφάλιοι», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, οι σχέσεις του οποίου με τον τούρκο ομόλογό του υπήρξαν εξαιρετικά τεταμένες, πριν αρχίσουν να ξεπαγώνουν πριν από μερικούς μήνες.

«Επισήμανα από την αρχή της χρονιάς μια βούληση του Ερντογάν να επιστρέψει στη σχέση. Θέλω να πιστεύω πως αυτό είναι δυνατόν», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει καμιά «εχθρική διάθεση έναντι της Τουρκίας».

«Όμως πιστεύω πως δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια σχέση όταν υπάρχουν αμφισημίες. Δεν θέλω να επιστρέψω σε μια ήρεμη σχέση, αν υπάρχουν από πίσω τέτοιοι ελιγμοί που συνεχίζονται», δήλωσε.

  • «Η Γαλλία υπήρξε πολύ σαφής. Όταν υπήρξαν μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, τις καταδικάσαμε και αναλάβαμε δράση στέλνοντας φρεγάτες», υπογράμμισε ο Μακρόν εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν αρκετά ξεκάθαρο» με την Άγκυρα. «Είναι ανάγκη να αποσαφηνίσουμε τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Εντούτοις «πρέπει να υπάρχει ένας διάλογος με την Τουρκία, πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη και προχωρήσει προς περισσότερο θρησκευτικό εξτρεμισμό ή προς αρνητικές για εμάς γεωπολιτικές επιλογές», συνέχισε.

«Είναι ένας εταίρος σε θέματα ασφαλείας, στα θέματα της μετανάστευσης», υπενθύμισε ο γάλλος πρόεδρος.

Υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία υποδέχεται στο έδαφός της περισσότερους από τρία εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, ο Μακρόν εξέφρασε την εκτίμηση πως έχει «αναλάβει τις ευθύνες της».

«Στο μεταναστευτικό ζήτημα οφείλουμε να δουλέψουμε με την Τουρκία. Αν (οι Τούρκοι) ανοίξουν τις πόρτες, έχουμε τρία εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ευρώπη», προειδοποίησε.

Σχετικά Άρθρα