Σρι Λάνκα: Παγκόσμια ανησυχία για την εξέγερση της φτώχειας- Καίνε τις προεδρικές κατοικίες- Προειδοποίηση των ΗΠΑ στους πολιτικούς ηγέτες

 Σρι Λάνκα: Παγκόσμια ανησυχία για την εξέγερση της φτώχειας- Καίνε τις προεδρικές κατοικίες- Προειδοποίηση των ΗΠΑ στους πολιτικούς ηγέτες

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να καταλαμβάνουν τις προεδρικές και πρωθυπουργικές κατοικίες της Σρι Λάνκα έως ότου παραιτηθούν επισήμως και οι δύο ηγέτες.

Ο πρόεδρος Gotabaya Rajapaksa δήλωσε ότι θα παραιτηθεί στις 13 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του κοινοβουλίου το Σάββατο,όπως γράφει το BBC.

Όμως ο πρόεδρος δεν έχει κάνει δημόσια δήλωση ο ίδιος.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σε μεγάλες διαδηλώσεις στο Κολόμπο το Σάββατο ζητώντας την παραίτησή του μετά από μήνες διαδηλώσεων.

Ο πρόεδρος έχει κατηγορηθεί για την οικονομική κακοδιαχείριση της χώρας, η οποία έχει προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα εδώ και μήνες.

Ο πρωθυπουργός Ranil Wickremesinghe είπε επίσης ότι θα παραιτηθεί μετά τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, κατά τις οποίες πυρπολήθηκε η ιδιωτική του κατοικία.

Όμως οι διαδηλωτές παραμένουν δύσπιστοι σχετικά με τις προθέσεις των ηγετών.

Αλλαγή στη λιανική τιμή των εμπορευμάτων στη Σρι Λάνκα

Σρι Λάνκα: Οι ΗΠΑ καλούν τους ηγέτες της χώρας να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν σήμερα τους μελλοντικούς νέους ηγέτες της Σρι Λάνκα να ενεργήσουν «ταχύτατα» για να αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα και να εκτονώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, καθώς ο… πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα ανακοίνωσε την παραίτησή του κι εγκατέλειψε την κατοικία του, στην οποία εισέβαλαν διαδηλωτές.
Η νέα κυβέρνηση της Σρι Λάνκα θα πρέπει «να εργαστεί γρήγορα για να εντοπίσει και να εφαρμόσει λύσεις που θα επιφέρουν μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα και θα κατευνάσουν τη δυσαρέσκεια του λαού», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Μπανγκόκ, την οποία επισκέπτεται ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Χάος στη Σρι Λάνκα: Η εξέγερση συνεχίζεται - Πανηγυρισμοί για την παραίτηση  του προέδρου
Διαδηλωτές έχουν καταλάβει μία από τις πολυτελείς προεδρικές κατοικίες

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τους υποστηρικτές της κυβέρνησης στη Σρι Λάνκα να μην επιτεθούν σε διαδηλωτές ή δημοσιογράφους, αλλά επέκριναν επίσης τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν χθες Σάββατο όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στην προεδρική κατοικία.
Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα είχε μια τεταμένη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα, που διήρκεσε αρκετές δεκαετίες, αλλά και της στενής οικονομικής συνεργασίας του με την Κίνα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα προσφέρθηκαν να στηρίξουν τη νησιωτική χώρα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανείς ελλείψεις σε καύσιμα και τρόφιμα

Σεραφείμ Κοτρώτσος