• 22 Απριλίου, 2021

Sputnik V: Οι διαχειριστές του ρωσικού εμβολίου απαντούν αν υπάρχει διαθεσιμότητα

 Sputnik V: Οι διαχειριστές του ρωσικού εμβολίου απαντούν αν υπάρχει διαθεσιμότητα

Οι διαχειριστές του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik V αναφέρονται στις δυνατότητες προμήθειας της Ελλάδας, στον απόηχο και της συζήτησης που είχε γίνει στη Βουλή και της σύγκρουσης Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Ήδη από τον Μάιο οι διαχειριστές του ρωσικού Sputnik V θα μπορούσαν να παρέχουν στην Ελλάδα εμβόλια κατά του κορονοϊού για 500.000 άτομα, όπως διαβεβαιώνουν.
Με το μήνυμα «μαζί είμαστε πιο δυνατοί» η ομάδα του Sputnik V επιβεβαιώνει την ύπαρξη αρκετών δόσεων, έχοντας συνυπολογίσει τις απαιτήσεις άλλων 59 χωρών.

Σημειώνεται ότι, το ζήτημα της προμήθειας της Ελλάδα με το ρωσικό εμβόλιο απασχόλησε σημαντικά και την πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιλογή της Ελλάδας να μην προχωρήσει σε συμφωνία προμήθειας του ρωσικού εμβολίου. Απάντησε στον κ. Μητσοτάκη ότι, αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει από την Αυστρία, ενώ και στη Γερμανία βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική συζήτηση. Είχε προηγηθεί η αντίδραση του πρωθυπουργού ότι κάτι τέτοιο θα παρέκκλινε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί στη Ρωσία «αν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια» και ακολούθως τόνισε ότι:

  • «Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σημαντικές ποσότητες διαθέσιμων εμβολίων από τη Ρωσία. Και να θέλαμε να αγοράσουμε εμβόλια από τη Ρωσία, δεν υπάρχουν τέτοιες ποσότητες που να αξίζει κανείς να μπει στον κόπο να κάνει αυτήν τη συζήτηση».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε λέγοντας ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού «δεν είναι ζήτημα γεωπολιτικών ισορροπιών, εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτοφανή αποτυχία της ΕΕ».

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταπάντησε ότι

  • «το εμβόλιο μπορεί να δουλεύει, δεν έχω καμία αμφιβολία και κατά πάσα πιθανότητα είναι ένα καλό εμβόλιο, πλην όμως οι Ρώσοι δεν έχουν στείλει στοιχεία στον ΕΜΑ για να εγκριθεί. Εμείς έχουμε πιέσει την Ευρώπη να εγκρίνει το Sputnik V και η Ευρώπη να αγοράσει εάν υπάρχει -που έχω σοβαρή αμφιβολία ότι υπάρχει παραγωγική δυνατότητα από τη Ρωσία- και το ρωσικό εμβόλιο και να το μοιράσει και αυτό όπως μοιράζει και τα υπόλοιπα εμβόλια, πλην όμως οι Ρώσοι δεν έχουν στείλει στοιχεία στον ΕΜΑ και δεν φαντάζομαι να θέλετε να πάμε να κάνουμε ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

Πηγή: sputniknews.gr