• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Spiegel: Οι Ακροδεξιοί νίκησαν στη Λέσβο

 Spiegel: Οι Ακροδεξιοί νίκησαν στη Λέσβο

Ο γερμανικός Τύπος για τις ακραίες καταστάσεις στη Λέσβο, την αναστολή του δικαίου περί ασύλου στην Ελλάδα, τις δυνατότητες φιλοξενίας προσφύγων της Γερμανίας και τα μέτρα του Βερολίνου αντιμετώπισης του κορωνοϊού.


«Στη Λέσβο ζουν υπό άθλιες συνθήκες περίπου 20.000 μετανάστες. Μεταξύ των ντόπιων εξαπλώνεται η οργή κατά των ξένων. Και τώρα ο κορωνοϊός απειλεί με μια ακόμα καταστροφή τους προσφυγικούς καταυλισμούς», γράφει το Der Spiegel σε ρεπορτάζ από τη Λέσβο με τίτλο «Ένα νησί δεν αντέχει άλλο». Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Εδώ και μήνες η Λέσβος βρίσκεται στα όριά της. Η ανακοίνωση Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων οδήγησε σε κλιμάκωση της κατάστασης. Ακροδεξιοί άρχισαν να κυνηγούν απροκάλυπτα μετανάστες, ΜΚΟ και δημοσιογράφους. Οι μέρες αυτές όμως έχουν περάσει και η κατάσταση έχει ηρεμήσει. Μόνο και μόνο όμως διότι οι ακροδεξιοί νίκησαν.

Το δίκαιο περί ασύλου έχει ανασταλεί, που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται σε νεοαφιχθέντες μετανάστες να μείνουν πλέον στο νησί. Εδώ και ένα μήνα τα οδοφράγματα των πολιτοφυλακών ανήκουν πλέον στην καθημερινότητα. Οι προσφυγικές οργανώσεις εργάζονται νυχθημερόν και οι μετανάστες περιφέρονται ασκόπως στους δρόμους διότι τα κτήρια θεσμών στα οποία έβρισκαν μέχρι πρότινος καταφύγιο έχουν πια καεί.

Στο κλίμα έντασης έρχεται να προστεθεί ο φόβος για εξάπλωση του κορωνοϊού. Σε περίπτωση που φθάσει μέχρι τα προσφυγικά κέντρα οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές».

Πηγή: DW

φωτό: Griechenland volle Migrantenlager (picture-alliance/dpa/A. Tzortzinis)