Σούιτσα: Η Ευρώπη απαντάει στην πανδημία με επιτάχυνση των εμβολιασμών και στη γεωπολιτική κρίση με στρατηγική αυτονομία

“Στις παγκόσμιες προκλήσεις η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωράει μπροστά και δεν πέφτει στην παγίδα της εσωστρέφειας. Στην πανδημία απαντάει με επιτάχυνση των εμβολιασμών σε παγκόσμια κλίμακα και στην γεωπολιτική κρίση έχει στόχο τη στρατηγική αυτονομία. Η Ευρώπη προνοεί και για το δημοκρατικό της μέλλον και γι’ αυτό πήρε την πρωτοβουλία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης «ποντάροντας» στη συμμετοχή των πολιτών και κυρίως των νέων”.

Αυτά τόνισε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, Ντούμπραβκα Σούιτσα, η οποία εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Athens Democracy Forum που διεξάγεται στην Αθήνα από σήμερα ως την Παρασκευή.

Πήραμε τα μαθήματα από την πανδημία. Στις κρίσεις γενικά παρατηρείται μια εσωστρέφεια και αδιαφορία για τον έξω κόσμο, αλλά δεν συνέβη αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι κύρια πρόκληση για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ να αποφύγει αυτήν την παγίδα, είπε χαρακτηριστικά. Η παγκόσμια διάσταση της πανδημίας κατέστησε τον απομονωτισμό ανώφελο και “η πρώτη προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό”, πρόσθεσε.

Μιλώντας το απόγευμα σε συζήτηση με θέμα: «Κινούμενη Αμμος: Γεωπολιτική σε κατάσταση κρίσης», η αντιπρόεδρος τόνισε ότι «για μας κύριος στόχος είναι η στρατηγική αυτονομία. Δείτε τι συμβαίνει στην Κίνα, στη Ρωσία που είναι κάπως επιθετική, στην Αφρική, δείτε πώς έφυγε η Αμερική από το Αφγανιστάν. Γι’ αυτό πρέπει να σκεφτούμε τη θέση μας, να ξανασκεφτούμε τη θέση μας. Τη νέα εταιρική μας σχέση με το ΝΑΤΟ, πολύ σύντομα. Πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ άμυνας και ειρήνης, μεταξύ στρατιωτικών και διπλωματίας. Αυτό κάνει τώρα η Ευρώπη».

Μιλώντας για τη δημοκρατία υπογράμμισε τη δυναμική της εξέλιξη και την ανάγκη να δεσμευτούν σ’ αυτήν οι πολίτες και κυρίως οι νέοι. Με το σκεπτικό αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενωση οργανώνει για πρώτη φορά τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Πρέπει να τονίσουμε ότι η δημοκρατία δεν είναι μια στατική κατάσταση, πρέπει να εξελίσσεται, πρέπει να αλλάζει, παίρνοντας υπ’ όψιν, για παράδειγμα, την ψηφιακή κατάσταση, όπως αυτό που ζούμε απόψε, είναι κάτι στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε, σημείωσε. «Να χρησιμοποιήσουμε καινούργια εργαλεία για τη δημοκρατία και η δέσμευση των πολιτών σ’ αυτή την προσπάθεια είναι πολύ σημαντική». Επεσήμανε ότι «υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ των διαμορφωτών της πολιτικής και των πολιτών και ψηφοφόρων. Πρέπει να μειώσουμε αυτό το χάσμα και πρέπει να τους ακούσουμε. Είναι πολύ ενθαρρυντική η πρωτοβουλία για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Ενισχύοντας τον ρόλο των πολιτών μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά». «Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι ηγέτης μόνον στα θέματα της κλιματικής αλλαγής ή τα οικονομικά αλλά και για την προετοιμασία της δημοκρατίας του μέλλοντος. Πρέπει να βάλουμε στη διαδικασία αυτή τη νέα γενιά», είπε συνοψίζοντας.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να μειωθεί ο γεωπολιτικός ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο, απάντησε ότι υπάρχει μεν στροφή στον Ειρηνικό αλλά οι διατλαντικές σχέσεις μας είναι πάντα ισχυρές, γιατί έχουν οικοδομηθεί σε κοινές αξίες οι οποίες είναι παντοτινές. Εννοώ, διευκρίνισε, τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης.

Εξάλλου, ερωτηθείσα από τον συντονιστή της συζήτησης, Στίβεν Ερλανγκερ, επικεφαλής διπλωματικό συντάκτη για την Ευρώπη των New York Times, για το αν βλέπει τη Βοσνία ως ένα δημοκρατικό κράτος στο μέλλον απάντησε καταφατικά. Η ίδια, προερχόμενη από την Κροατία, μίλησε για τα απίστευτα οφέλη της ένταξης της χώρας της στην ΕΕ και για τη Βοσνία είπε ότι είναι αισιόδοξη ότι μπορεί να πάρει το παράδειγμα του Βελγίου στο οποίο συνυπάρχουν τρεις-τέσσερις οντότητες.

Στο Athens Democracy Forum ηγέτες του διεθνούς επιχειρηματικού κόσμου, πανεπιστημιακοί, φορείς χάραξης πολιτικής και ειδικοί θα συζητήσουν τις τελευταίες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η δημοκρατία, καθώς και πιθανές λύσεις. Θα τεθούν στο τραπέζι θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική ανισότητα, η αυξανόμενη πολιτική πόλωση, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα οικονομικά συστήματα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και η τεταμένη σχέση με την τεχνολογία. Το Φόρουμ θα καλέσει τους ομιλητές και τους εκπροσώπους να εφαρμόσουν τα διδάγματα που έχουν αντλήσει από τις προηγούμενες χρονιές σε ιδέες που μπορούν να χρησιμεύσουν για το μέλλον.

Σχετικά Άρθρα