• 27 Νοεμβρίου, 2020

SOS από τους ειδικούς-Σαρηγιάννης: Πάμε για 3.000 κρούσματα ημερησίως- Προτάσεις για μερικά lockdown άμεσα

 SOS από τους ειδικούς-Σαρηγιάννης: Πάμε για 3.000 κρούσματα ημερησίως- Προτάσεις για μερικά lockdown άμεσα

Δραματικές εικόνες με πάνω από 3.000 κρούσματα ημερησίως ως το τέλος της χρονιάς, και εκθετική αύξηση των περιστατικών από τον Ιανουάριο και μετά, με πλήρη αδυναμία ελέγχου της κατάστασης, διαφαίνεται στον ορίζοντα με την δυναμική που δείχνει πλέον ο ιός στη χώρα μας.

Το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει όταν τα κρούσματα φτάσουν τις 2.000, οπότε ήδη από τα 1.500 κρούσματα και μετά θα πρέπει να αποφασιστεί ένα γενικό lockdown, προκειμένου η κατάσταση να μπορεί να καμφθεί.

Η κίνηση θα πρέπει να γίνει έγκαιρα, γιατί τώρα πια τα μίνι επαναλαμβανόμενα lockdown δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο liberal.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που στο πλαίσιο του προγράμματος Hera, η ομάδα του έχει αναπτύξει μοντέλο πρόβλεψης της πορείας της πανδημίας για τη χώρα μας, καθώς επίσης και σε άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.

Γώγος: 2000 κρούσματα το σαββατοκύριακο

Το σοβαρό ενδεχόμενο να φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως έως το Σαββατοκύριακο επεσήμανε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας πως τώρα απαιτείται να προβούμε σε πιο αποφασιστικά μέτρα, όχι γενικό lockdown αλλά ένα μερικό, το οποίο θα περιορίσει τον ιό.

«Κλειδί» στην υπόθεση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, ώστε να παραμείνει η κατάσταση διαχειρίσιμη, είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου και η ευλαβική τήρηση των μέτρων. «Ελπίζουμε να πέσουν τα κρούσματα αλλά η δυναμική της αύξησης μας δημιουργεί την αίσθηση ότι πιθανώς θα έχουμε ακόμα περισσότερα, γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δούμε το θέμα πιο αποφασιστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega.

Όσο για τη Θεσσαλονίκη, που πλήττεται ιδιαιτέρως τις τελευταίες μέρες, ο καθηγητής ανέφερε ότι «εκεί η κατάσταση είναι δύσκολη» και για αυτό θα περάσει και στο «κόκκινο» του χάρτη.

Πηγή: liberal.gr