• 18 Ιουνίου, 2021

Επιστρέφουν τα τοπικά lockdown, έλεγχοι παντού και πρόστιμα – “Κλείσιμο” όπου παρατηρείται έξαρση της πανδημίας

 Επιστρέφουν τα τοπικά lockdown, έλεγχοι παντού και πρόστιμα –  “Κλείσιμο” όπου παρατηρείται έξαρση της πανδημίας

Σύγχυση έχουν προκαλέσει οι αντιφατικές ενέργειες της κυβέρνησης καθώς μετά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων ένεκα τουρισμού, ξαφνικά από σήμερα επανέρχονται οι αυστηροί έλεγχοι και ενδεχομένως τα τοπικά lockdown.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργό Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από τη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Δευτέρας στο Μαξίμου για την εξέλιξη της πανδημίας. Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να αναφερθεί στις ευθύνες της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού και των ποικίλων δραστηριοτήτων με παράλληλη άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων και ουσιαστικά εγκάλεσε τους πολίτες για ανευθυνότητα. Μάλιστα, προειδοποίησε πως «θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου».

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από μερικές μέρες κατά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα έλεγε ξεκάθαρα στο διάλογο μπροστά στις κάμερες ότι η πανδημία τελειώνει.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ON CAMERA:

Την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός των μέτρων από όλους τόνισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία επικαλέστηκε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και επανέλαβε μονότονα πως «θα είμαστε αυστηροί στη επιβολή του νόμου…».

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84». Όπως υπογράμμισε, η μάχη κατά του κοροναϊού είναι μια «διαρκής μάχη» και «θα πρέπει όλοι, μα όλοι, να είμαστε πάρα πολύ προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων». Ο υπουργός μίλησε για μηδενικό εφησυχασμό και τόνισε ότι όλοι πρέπει να επιδείξουν αυτοπειθαρχία: «Ναι, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα, πλην όμως εξακολουθούν να υφίστανται πολύ σημαντικοί περιορισμοί, τους οποίους πρέπει να εμπεδώσουμε».

Έσπευσε μάλιστα να εξαγγείλει την εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ δεν απέκλεισε –εφόσον «χρειαστεί»– και την αυστηροποίηση του σχετικού πλαισίου. Τουλάχιστον έξι καταστήματα έκλεισαν για 15 ημέρες, ήταν το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο υπουργός. Για την αυστηροποίηση είπε ότι «το απεύχομαι, θεωρώ ότι θα δείξουμε την προσήκουσα προσοχή», όμως συνέχισε αναφέροντας πως «δεν αποκλείεται, αλλά δεν είναι ευκταίο… Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και θα είναι έλεγχοι που θα αφορούν και τα καταστήματα, τις επιχειρήσεις, αλλά και τους πολίτες».

  • «Δυστυχώς φαίνεται πως όλοι κάπως έχουμε χαλαρώσει», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, καθιστώντας αυτομάτως όλους τους πολίτες υπεύθυνους για τις προσεχείς (ενδεχομένως δυσάρεστες) εξελίξεις.

Δεν παρέλειψε να βάλει και το «τυράκι» για τα εμβόλια, λέγοντας ότι από τη στιγμή που ανοίξει η δυνατότητα εμβολιασμού και για την ηλικιακή ομάδα 18 και άνω, θα μπορούσε να ανοίξει και η συζήτηση περί προνομίων. Μίλησε και για τείχος ανοσίας εντός του Ιούνιου, δηλαδή για μια κατάσταση για την οποία ούτε οι ειδικοί είναι σίγουροι ότι θα επιτευχθεί τόσο γρήγορα: «Αν όλα πάνε καλά, στο τέλος Ιουνίου θα έχουμε ένα τείχος ανοσίας το οποίο θα μας επιτρέπει να πορευθούμε με ασφάλεια και στον τουρισμό, στο τέλος Ιουνίου ένα πολύ υψηλό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί».

Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνονται πιο εντατικοί έλεγχοι σε καταστήματα εστίασης για την τήρηση των μέτρων (φυσικές αποστάσεις, αποστάσεις ανάμεσα σε τραπέζια, χρήση μάσκας από το προσωπικό κλπ) αλλά και τήρηση του ωραρίου. Επίσης, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή διοργάνωσης κορονοπάρτι σε υπαίθριους χώρους. Εντολές θα δοθούν και για την επιβολή προστίμων σε όσους δεν φορούν μάσκα εκεί όπου είναι υποχρεωτική. Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας παραμένει να είναι ύψους 300 ευρώ.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει και ελέγχους σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που παίρνουν το λεωφορείο για να πάνε σε κάποια από τις παραλίες της Αττικής, χωρίς να φορούν μάσκα.

Έλεγχοι θα γίνονται και σε διερχόμενα αυτοκίνητα για να ελέγχεται ο αριθμός των επιβατών. Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους επιβάτες εάν δεν επρόκειτο για μέλη της ίδιας οικογένειας.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00.30 μέχρι τις 5.00 το πρωί. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι ημέρες όπως η Παρασκευή και το Σάββατο έχει παρατηρηθεί αυξημένη κίνηση (δεδομένου της προχωρημένης ώρας) στους δρόμους της πρωτεύουσας, κάτι που ενδεχομένως δείχνει ότι αρκετοί είναι αυτοί που διασκεδάζουν μετά τις 00.30 και επιστρέφουν στο σπίτι τους τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε ακόμα και καθολικούς ελέγχους οχημάτων σε κεντρικές λεωφόρους για τον έλεγχο των δικαιολογητικών μετακίνησης μετά τις 00.30.

Τοπικά lockdown

Την ίδια ώρα ο Σωτήρης Τσιόδρας επαναφέρει με παρέμβαση του το ενδεχόμενο των έξυπνων μέτρων… δηλ. τα τοπικά lockdown εφόσον χρειαστεί.

Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι ο κοροναϊός είναι εδώ και θα μείνει. Χαρακτηριστικά, τόνισε κατά την παρέμβασή του στο «20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων», ότι οι προβλέψεις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και οι άγνωστες παραμέτρους είναι οι ακόλουθες:

  • Η ανοσία θα είναι και φυσική – εκτός από τα εμβόλια- και πιθανόν μακράς διαρκείας
  • Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν η εξέλιξη ιού, οι μεταλλάξεις
  • Ως βασικές παραμέτρους για το επόμενο διάστημα, κατά τον τον κ. Τσιόδρα, θα είναι «ο εμβολιασμό μια φορά τον χρόνο και η αντιμετώπιση του ιού με έξυπνα μέτρα τα οποία θα έχουν ευρεία κοινωνική αποδοχή».

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις του ιού. Η ινδική μετάλλαξη όπως και αυτή που παρατηρείται έντονα τελευταία στο κέντρο της Αθήνας. Πάντως, το καλό νέο είναι ότι όλα τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή φαίνεται να ανταποκρίνονται στις μεταλλάξεις, εξ ου και οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν όλοι.

Στα τέλη του μήνα θα γνωρίζουμε κατά πόσο οι συνωστισμοί των τελευταίων ημερών μετά την άρση των μέτρων, επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Κυβερνητικές πηγές πάντως άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπενθύμισαν στον πρωθυπουργό τα σοβαρά λάθη, τις αστοχίες και τις παλινωδίες τής κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τηρεί τα μέτρα.

«Ο κ. Μητσοτάκης, που έχει καταστρατηγήσει ό,τι μέτρο έχει επιβάλει, οφείλει επιτέλους να σταματήσει να κουνά το δάχτυλο στους πολίτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η πανδημία «είναι εδώ και παρά την εικόνα που δημιουργεί η κυβέρνηση τα προβλήματα παραμένουν. Αναγκάστηκε σήμερα να το πει και ο πρωθυπουργός, αφού καλλιέργησε τον εφησυχασμό.

«Η “ανευθυνότητα” και οι παλινωδίες, σε σχέση με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αφορούν πρωτίστως την κυβέρνηση, που από τη μια υιοθετεί μόνο τα “πρωτόκολλα” που επιβάλλουν οι μεγάλες μεταφορικές και τουριστικές εταιρίες και από την άλλη εναποθέτει την ανάσχεση της πανδημίας αποκλειστικά στην αυτοδιάγνωση και στον αναγκαίο εμβολιασμό, ο οποίος εκτός του ότι απέχει πολύ από το να καταστεί μαζικός, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα αναγκαία μέτρα προστασίας και θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας μ’ ευθύνη του κράτους» ανέφερε σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

«Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά σήμερα, επιδόθηκε στην γνωστή του τακτική, αναφέροντας πως “η ελευθερία δεν συνιστά ανευθυνότητα” και δείχνοντας για άλλη μια φορά τους “συμπολίτες του” ως αποκλειστικά υπεύθυνους για την πορεία της πανδημίας στη χώρα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης και συνέχισε στο ίδιο πνεύμα:

«Ο κ. Μητσοτάκης που δεν πρόλαβε καλά καλά να ανοίξει ο τουρισμός και έσπευσε να αυξήσει την πληρότητα στα πλοία για εξυπηρετήσει τους φίλους του τους εφοπλιστές και τα διεθνή πρακτορεία -όπως άλλωστε έκανε και πέρυσι- δεν είναι φυσικά καθόλου ανεύθυνος. Ούτε η Κυβέρνηση του όμως είναι ανεύθυνη. Μια Κυβέρνηση που ένα χρόνο τώρα δεν έχει ενισχύει πραγματικά το ΕΣΥ περιμένοντας απλώς τις δωρεές των ιδιωτών, που δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα για τα μέσα μεταφοράς, για τους χώρους εργασίας, για τα σχολεία κλπ.»

»Το παραμύθι της ατομικής ευθύνης είναι πολύ βολικό για τον κ. Μητσοτάκη, γι’ αυτό άλλωστε και το ανασύρει διαρκώς, οι πολίτες όμως πλέον γνωρίζουν πολύ καλά ποιος και ποιοι είναι οι πραγματικά και εγκληματικά ανεύθυνοι για όλη αυτή την δραματική κατάσταση.»