• 2 Δεκεμβρίου, 2021

Σόιμπλε: Απειλή για το ευρώ η κρίση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου

 Σόιμπλε: Απειλή για το ευρώ η κρίση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου

Πρέπει τώρα «να κάνουμε πολιτικά ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε την Ευρώπη», σημειώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι και ο ίδιος, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, δεν συμφωνούσε πάντα με τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Απειλή για την ύπαρξη του ευρώ βλέπει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και νυν Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της χώρας, μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για την πολιτική ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Ισως να αμφισβητείται η ύπαρξη του ευρώ σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, επειδή κάθε εθνικό συνταγματικό δικαστήριο μπορεί να κρίνει από μόνο του», δήλωσε ο Σόιμπλε, στο «Redaktionsnetzwerk Deutschland». Πρόσθεσε ότι «ουδείς απολαμβάνει αυτή την κατάσταση».

Πρέπει τώρα «να κάνουμε πολιτικά ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε την Ευρώπη». Ο Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι κατανοεί την απόφαση του δικαστηρίου ως προς το περιεχόμενο. «Είναι γνωστό ότι, ως υπουργός Οικονομικών», δεν συμφωνούσα πάντα με τις αποφάσεις της ΕΚΤ -με όλον τον σεβασμό στην ανεξαρτησία της.

«Δεν είναι εύκολο να αντικρούσει κάποιος την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, είναι επίσης δύσκολο, εάν δεν αναγνωρίζει το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως δεσμευτική», σημείωσε ο Σόιμπλε.