• 2 Αυγούστου, 2021

Σκωτία: Χαλαρώνει τα μέτρα αλλά η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική – Κλειστά παραμένουν τα κλαμπ

 Σκωτία: Χαλαρώνει τα μέτρα αλλά η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική – Κλειστά παραμένουν τα κλαμπ

Οι περιορισμοί για την αναχαίτιση της πανδημίας θα χαλαρώσουν σε μεγάλο βαθμό από την επόμενη Δευτέρα στη Σκωτία, αλλά η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Αγγλία, ανακοίνωσε σήμερα η πρώτη υπουργός Νίκολα Στέρτζον.

Η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης αυτής της βρετανικής επαρχίας των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων επέλεξε να ακολουθήσει μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση, σε σύγκριση με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Ο τελευταίος επιβεβαίωσε χθες ότι από τις 19 Ιουλίου τερματίζονται σχεδόν όλοι οι υγειονομικοί περιορισμοί στην Αγγλία – μεταξύ άλλων και η προστατευτική μάσκα και η κοινωνική αποστασιοποίηση – παρά τους φόβους που εκφράζει η επιστημονική κοινότητα για αύξηση των μολύνσεων λόγω της παραλλαγής Δέλτα.

Χάρη στους εμβολιασμούς «χαλαρώνουμε τους περιορισμούς από την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν τους εγκαταλείπουμε», είπε η Στέρτζον. Στους δημόσιους χώρους οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση ενός μέτρου ο ένας από τον άλλον, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Επίσης, στους κλειστούς δημόσιους χώρους θα παραμείνει υποχρεωτική «για κάποιο διάστημα» η χρήση μάσκας, ώστε να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι πολίτες.

Η τηλεργασία θα αρχίσει να τερματίζεται «σταδιακά» από τις 9 Αυγούστου. Τα νάιτκλαμπ θα παραμείνουν κλειστά.

Τροποποιούνται επίσης, αλλά δεν αίρονται, οι κανόνες για τις συναθροίσεις στα σπίτια, όπου θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι και οκτώ άτομα από τρία διαφορετικά νοικοκυριά. Σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως στις παμπ, θα επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι και δέκα ατόμων από τέσσερα νοικοκυριά. Επίσης, οι παμπ στο εξής θα κλείνουν τα μεσάνυχτα, αντί για τις 23.00.