• 5 Αυγούστου, 2021

Σκληρή επιστολή Μενέντεζ σε Μπάιντεν για τον Ερντογάν – Ζητά κυρώσεις με αφορμή την επίσκεψη στα κατεχόμενα

 Σκληρή επιστολή Μενέντεζ σε Μπάιντεν για τον Ερντογάν – Ζητά κυρώσεις με αφορμή την επίσκεψη στα κατεχόμενα

Στην επιστολή, που ετοιμάζεται, ο γερουσιαστής Μενέντεζ αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο Μπάιντεν να μεταφερθεί προς τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν ότι η επίσκεψη στα Κατεχόμενα θα οξύνει την κατάσταση επισημαίνοντας ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου θα πρέπει να επιφέρει κυρώσεις προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με το OPEN, η επιστολή η οποία είναι γραμμένη σε πολύ σκληρό τόνο προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να ζητά να σταματήσει ο Τούρκος πρόεδρος τις παράνομες ενέργειές του στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Παράλληλα η επιστολή περιγράφει αντικυπριακές ενέργειες του τούρκου προέδρου ειδικά για τα Βαρώσια και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο γερουσιαστής Μενέντεζ και οι υπόλοιποι υπογράφοντες καλούν σε συνεργασία όλες τις δυνάμεις που μπορούν να εναντιωθούν στα σχέδια Ερντογάν.

Οι αμερικανοί γερουσιαστές συνιστούν στον Λευκό Οίκο να αναλάβει ένα πλέγμα πρωτοβουλιών, το οποίο θα περιλαμβάνει την απειλή κυρώσεων και θα είναι ικανό να ασκήσει πίεση εναντίον της Τουρκίας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Ειδικότερα, ο κ. Μενέντεζ εκφράζει την ανησυχία του για τη προσπάθεια ανατροπής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την προσπάθεια επέκτασης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην κατεχόμενη Κύπρο. Ως εκ τούτου, ζητά από τον πρόεδρο Μπάιντεν να διατυπώσει με σαφήνεια τις συνέπειες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία εάν συνεχίσει να επιμένει στις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες της.

  • «Το σχέδιο του προέδρου Ερντογάν να επισκεφθεί την κατεχόμενη από την Τουρκία Κύπρο στις 20 Ιουλίου, την επέτειο της παράνομης εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο, θα επιδεινώσει μόνο μια απαράδεκτη κατάσταση. Σας παροτρύνουμε να συνεργαστείτε με την ΕΕ για να καταστήσετε σαφές εκ των προτέρων ότι κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να υποστηρίξει την επανεγκατάσταση ή το άνοιγμα των Βαρωσίων θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολυμερείς κυρώσεις. Έχετε εστιάσει σωστά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Οποιαδήποτε προσπάθεια του προέδρου Ερντογάν και της Τουρκίας να επανεγκαταστήσει ή να ανοίξει ξανά τα Βαρώσια θα αποτελέσει βαριά παραβίαση αυτών των αρχών».

Ο γερουσιαστές υπενθυμίζουν ότι τόσο ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταδικάσει τις ενέργειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το άνοιγμα της ακτογραμμής των Βαρωσίων. Όπως τονίζουν μάλιστα, τέτοιες πολυμερείς δηλώσεις θέτουν τη βάση, πάνω στην οποία μπορούν να στηριχθούν οι ΗΠΑ για να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους με τον ΟΗΕ και την ΕΕ ώστε να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα παραμείνει υπόλογη.

  • «Σε απάντηση (στις ενέργειες του πρόεδρου Ερντογάν), το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε Προεδρική Δήλωση με την οποία καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις δραστηριότητές της και να επιβεβαιώσει το Ψήφισμα 550 (1984), το οποίο “θεωρεί απαράδεκτες τις προσπάθειες εγκατάστασης ανθρώπων σε οποιοδήποτε μέρους των Βαρωσίων εκτός των κατοίκων τους και ζητεί τη μεταφορά αυτής της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών”. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε επίσης τις πιέσεις της στον Ερντογάν, εκδίδοντας δήλωση στις 11 Δεκεμβρίου 2020, με την οποία καταγγέλλει δημόσια τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια. Με τις δραστηριότητες της Τουρκίας να συνεχίζονται αμείωτες, η ΕΕ επιβεβαίωσε τη θέση της και ζήτησε τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δήλωση στις 25 Ιουνίου 2021», σημειώνουν οι γερουσιαστές στην επιστολή τους.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας καταλογίζει απροθυμία στην Τουρκία για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης που θα είναι ικανή να αντέξει το τεστ του χρόνου. Υπό αυτό το πρίσμα, συνδέει τις παραβιάσεις στα Βαρώσια με ένα ευρύτερο πλαίσιο συμπεριφοράς, το οποίο αποσκοπεί στην υπονόμευση των προοπτικών επανένωσης της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ειδικότερα, η επιστολή απαριθμεί σειρά τουρκικών ενεργειών που κινούνται σε αυτή τη γραμμή και οι οποίες περιλαμβάνουν:

Τα τουρκικά εμπόδια που τέθηκαν στην πρόοδο των συνομιλιών της άτυπης συνάντησης του ΟΗΕ 5+1 για την επανένωση της Κύπρου.

Την πρόταση των Τουρκοκυπρίων για την ίδρυση δύο κρατών στην Κύπρο στον πιο πρόσφατο γύρο των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη. Οι συγκεκριμένες συνομιλίες ήταν οι πρώτες που έγιναν μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων το 2017.

Η δημιουργία βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο αεροδρόμιο του Λευκονοικού, το οποίο βρίσκεται στη περιοχή των κατεχόμενων.

Η επιστολή θα καταλήγει με το συμπέρασμα ότι μια σαφής δήλωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ πρέπει να αποτρέψει τον πρόεδρο Ερντογάν από το να συνεχίσει να παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το κράτος δικαίου, ενώ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει και τον πρόεδρο Μπάιντεν για τη μακροχρόνια υποστήριξή του στην Κύπρο.

Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων ισχυρά ονόματα της Γερουσίας, όπως οι γερουσιαστές Τζιν Σαχίν, Μάρκο Ρούμπιο, Κρις Κουνς, Ντικ Ντέρμπιν, Τζακ Ριντ , Κόρι Μπούκερ, Εντ Μάρκι, Σεροντ Μπράουν και Ρον Γουάϊντεν.

«Την Τρίτη είναι η Γιορτή των Θυσιών. Μία ημέρα πριν θα είμαστε στη B. Κύπρο με μία μεγάλη αντιπροσωπεία για να γιορτάσουμε τη Γιορτή των Θυσιών στη Βόρεια Κύπρο.Θα είμαστε εκεί, όπου θα προβούμε σε κάποια βήματα, και παράλληλα για να γιορτάσουμε.

Πιστεύω ότι τα μηνύματα που θα δώσουμε από εδώ θα εξαπλωθούν σαν κύματα για την τόνωση του ηθικού προς την ΤΔΒΚ, όσο και για την αποφασιστικότητά μας σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, προαναγγέλλοντας ότι θα συνεδριάσουν από κοινού και τα δύο κοινοβούλια, αυτό της Τουρκίας και η λεγόμενη «βουλή» του ψευδοκράτους.

Με … τυμπανοκρουσίες Ερντογάν η «απόβαση» στα Κατεχόμενα
Απειλητικός εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Τουρκία κάνοντας σαφές τι θα πράξει στην επίσκεψη του στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «τα μηνύματα που θα δώσουμε από εδώ (Βόρεια Κύπρος) θα εξαπλωθούν σαν κύματα για την τόνωση του ηθικού των τουρκοκύπριων αδελφών μας όσο και για την αποφασιστικότητά μας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Παράλληλα, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ πήγε και πάλι ένα βήμα παρακάτω, επαναλαμβάνοντας ότι η Συνομποσπονδία έχει κλείσει. «Στα παραμύθια της ομοσπονδίας είπαμε πλέον τέρμα. Γιατί πλέον το τεφτέρι αυτό έχει κλείσει», δήλωσε.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, η Ελλάδα απαντά με συμμαχίες με τον Αραβικό κόσμο και επισήμως είναι πλέον χώρα παρατηρητης στον Αραβικό σύνδεσμο. Οι υπογραφές που έπεσαν χτες στο Κάιρο από τον Νίκο Δένδια με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, στέλνουν σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

«Χώρες στην περιοχή μας, έθνη που δεν ανήκουν στον Αραβικό Σύνδεσμο, μέσω των ενεργειών τους, συνιστούν πολύ σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα.

Παρεμβαίνουν σε στρατιωτικό επίπεδο, είτε απευθείας είτε δι’ αντιπροσώπων, επιδιώκουν να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής, επιχειρώντας να αναβιώσουν θρησκευτικές αυτοκρατορίες, φαντάσματα περασμένων αιώνων καιι υπονομεύουν την τάξη που έχει καθιερωθεί», δήλωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.