“Σκληρή απάντηση” υπόσχεται η Μόσχα σε όσους στέλνουν όπλα στο Κίεβο – H Tουρκία έκλεισε τα Στενά

 “Σκληρή απάντηση” υπόσχεται η Μόσχα σε όσους στέλνουν όπλα στο Κίεβο – H Tουρκία έκλεισε τα Στενά

Σκληρή απάντηση» σε όσες χώρες στέλνουν όπλα στην Ουκρανία υπόσχεται η Μόσχα, με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας να τονίζει ότι όσοι προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία, θα φέρουν και την ευθύνη αν αυτά, χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι «οι πολίτες και οι δομές της ΕΕ που εμπλέκονται στην προμήθεια θανατηφόρων όπλων στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι υπεύθυνοι για τυχόν συνέπειες τέτοιων ενεργειών στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Αδυνατούν να κατανοήσουν τον βαθμό επικινδυνότητας των συνεπειών».

Επιπλέον, αναφερόμενη στο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης» η Μόσχα τονίζει ότι «η ηγεσία της ΕΕ δεν δίστασε να ονομάσει τους πυραύλους, τα όπλα, τα πυρομαχικά, ακόμη και τα μαχητικά αεροσκάφη ως “αμυντικά” μέσα».

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι «οι μάσκες έπεσαν», με την απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στον ουκρανικό στρατό η οποία «σηματοδοτεί το τέλος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως “ειρηνιστικού” εγχειρήματος για τη συμφιλίωση των ευρωπαϊκών λαών μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Παράλληλα, η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι οποίο εφάρμοσε «πολιτική γενοκτονίας εναντίον μέρους του ίδιου του ουκρανικού πληθυσμού».

H Τουρκία έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου για πολεμικά πλοία

Της ρωσικής παρέμβασης είχε προηγηθεί η απόφαση της Τουρκίας να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα κάποιο αίτημα για διέλευση από τα στενά. Η Τουρκία ανακοίνωσε πως έκλεισε την πρόσβαση στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για όλα τα πολεμικά πλοία, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ.

«Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα διέλευσης από τα στενά. Ειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μερικές ώρες, έπειτα από μια επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε ότι η χώρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει τη Συνθήκη για τη διέλευση από τα στενά του Βοσπόρου για να αποτρέψει μια κλιμάκωση του πολέμου.

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ με τρόπο που θα αποτρέψει την κρίση στην Ουκρανία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ συμπλήρωσε ότι θεωρεί απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας και πως εκτιμά τον αγώνα του ουκρανικού λαού.

«Σε αυτή τη διαδικασία, η δική μας στάση είναι σημαντική για εμάς. Η Τουρκία έχει εκπληρώσει και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες της στους θεσμούς στους οποίους είναι μέλος, ιδίως στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Λέμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία. Παρά τα δύο μέτρα και σταθμά στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι, δεν εγκαταλείπουμε την οικονομική και στρατιωτική μας συμμαχία», είπε.

Την Κυριακή, η Τουρκία είχε χαρακτηρίσει «πόλεμο» τη ρωσική εισβολή, έτσι ώστε επικαλούμενη τη Συνθήκη του Μοντρέ να περιορίσει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου. Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία και διατηρεί καλούς δεσμούς και με τις δύο χώρες. Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε επίσης πει πως η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «μη αποδεκτή».

Ο Ερντογάν, μιλώντας νωρίτερα, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, επέκρινε την «αναποφάσιστη», όπως τη χαρακτήρισε, στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών δυνάμεων στην εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η προσέγγιση ήταν ένδειξη αποτυχίας της διεθνούς τάξης.

Επιθέσεις και εκρήξεις σε Κίεβο και Χάρκοβο

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ρωσική προέλαση, με νέες εκρήξεις να σημειώνονται στην ανατολική πλευρά του Κιέβου. Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για ισχυρές εκρήξεις, ενώ παράλληλα δεν σταματούν να ηχούν και σειρήνες πολέμου.

Την ώρα που διεξάγονταν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στη Λευκορωσία, η κομβικής σημασίας πόλη Χάρκοβο φιλοξένησε για ακόμη ένα 24ωρο το πιο σκληρό πρόσωπο του δράματος της σύρραξης, με τον απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται.

Από τους τελευταίους βομβαρδισμούς σκοτώθηκε μια γυναίκα ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 31. Ανάμεσα στους τραυματίες 15 στρατιωτικοί και 16 άμαχοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Τις τελευταίες ημέρες, καταγράφηκαν επτά νεκροί και 44 τραυματίες, ανάμεσά τους 20 στρατιώτες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις συνταράσσουν το Κίεβο

Ολονύχτιοι ήταν επίσης οι βομβαρδισμοί στην πόλη Τσέρνιγιβ στον ουκρανικό Βορρά. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι «επόμενες 24 ώρες θα είναι κρίσιμες» για τη χώρα του.

Σχετικά Άρθρα