• 26 Ιουλίου, 2021

Σκιές στο αφήγημα της… ανάκαμψης με την οικονομία να καθορίζει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών

 Σκιές στο αφήγημα της… ανάκαμψης με την οικονομία να καθορίζει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών

Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και η στροφή της σε δυναμική ανάπτυξη είναι ο κεντρικός πολιτικός μοχλός της κυβέρνησης και όπως ξεκάθαρα περιγράφουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και εύκολα “υποψιάζονται” στην αντιπολίτευση, η οικονομία θα “κλειδώσει” τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και θα δώσει ή όχι συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτή την αναμέτρηση.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Με την ασφάλεια που παρέχει το καθεστώς “δημοσιονομικής ελευθερίας”, που έχει υιοθετηθεί ευρωπαϊκά ως αντίμετρο στην οικονομική κρίση με την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής από το στενό δημοσιονομικό καλούπι του Συμφώνου Σταθερότητας, ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος από το βήμα του συνεδρίου του Economist προ ημερών.

  • Εξάλλου όπως γίνεται αντιληπτό η “δημοσιονομική ελευθερία” δίνει δυνατότητες στην κυβέρνηση να απορροφήσει οικονομικά πισωγυρίσματα λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, μιας και έχει ενεργοποιηθεί η εν λόγω ρήτρα και για το 2022.

Την ώρα όμως που η κυβέρνηση χτίζει τα θεμέλια ενός οικονομικού success story με πόρους ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός του 2021 λόγω του ταμείου ανάκαμψης, 7 πρόσθετες μονάδες στο ΑΕΠ σε βάθος επταετίας και τα κόκκινα δάνεια να πέφτουν σε μονοψήφιο ποσοστό στο τέλος του 2022, δημοσίευμα της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας Euractiv σκίασε το αφήγημα θέτοντας σαφές ερωτηματικό για ποιους προορίζεται αυτή η οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή των εταιρειών, που θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επικρίνοντας την κυβέρνηση πως οι ενστάσεις που διατυπώνονται εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποκλειστούν σχεδόν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με φόντο την σκληρή κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συνθήκες πλιάτσικου στους πόρους του ταμείου ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης χωρίς να δίνει λεπτομέρειες απέρριψε ως ανακριβές το δημοσίευμα μιλώντας για εξαιρετική υποδοχή του ελληνικού σχεδίου, κάτι που θα φανεί την Τρίτη οπότε και το Ecofin θα δώσει την τελική έγκριση.