• 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Σκέψεις για “μίνι λίφτινγκ” στο υπουργικό, καμία ευθεία προσωποποίηση ευθύνης – Πολιτικές κινήσεις Μητσοτάκη μετά την καταστροφή

 Σκέψεις για “μίνι λίφτινγκ” στο υπουργικό, καμία ευθεία προσωποποίηση ευθύνης – Πολιτικές κινήσεις Μητσοτάκη μετά την καταστροφή

Σε τρεις άξονες ξεδιπλώνει η Κυβέρνηση τα βήματα της την επαύριο των καταστροφικών πυρκαγιών. «Πρώτα πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες τι συνέβη, εξού και η εμφάνιση του Νίκου Χαρδαλιά με στοιχεία απέναντι στην κριτική που αρθρώνεται, κατόπιν οφείλαμε να περιγράψουμε την επόμενη μέρα για το σάρωμα των πολυεπίπεδων αρμοδιοτήτων και της αναγέννησης των καμένων εκτάσεων, να κουμπώσουν χρηματοδοτικά τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων και στο τέλος θα αναφερθούμε στα: «πώς, ποιος, πού φταίει» επισήμανε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ο Πρωθυπουργός δεν έχει εκμυστηρευτεί σε συνεργάτες του πότε θα προσωποποιήσει ευθύνες. Όπως κάποιοι εξ αυτών διαισθάνονται δεν θα το κάνει ευθέως ούτε στις προφανείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην συνέντευξη τύπου την Πέμπτη το μεσημέρι.

Nίκος Χαρδαλιάς δεν δίστασε να πει ότι η παραίτηση του είναι πρώτη μέσα στο συρτάρι του Πρωθυπουργού, κάτι που θα διευκόλυνε καθώς ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας επωμίστηκε –με επιτυχία όπως του αναγνωρίζεται την κρίση του κοροναϊού- και συνεπώς τυχόν απομάκρυνση του, θα γινόταν βελούδινα.

 • Κάνοντας την ακτινογραφία του διαγγέλματος Μητσοτάκη, εύστοχα πολλοί παρατήρησαν απουσία αναφοράς στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και επισήμανση μόνο του άοκνου αγώνα των απλών πυροσβεστών. Υπό αυτό το πολιτικό περιβάλλον,  ίσως τραβήξει και το χαρτί ενός μίνι λίφτιγκ στην σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου για “φυγή προς τα εμπρός”.

Στο κάδρο των ευθυνών πάντως, μετά τις απαντήσεις Χαρδαλιά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αποτυπώθηκε ότι 74 είναι τα εναέρια μέσα συνολικά αλλά κάθε φορά 40 είναι αξιόμαχα επι του πεδίου. Απέρριψε ότι οι φωτιές μαίνονταν ανεξέλεγκτες με άπνοια, επικαλούμενος μετεωρολογικά στοιχεία για ριπές ως 6 μποφόρ στην Βαρυμπόμπη την ώρα που γιγαντώθηκε το μέτωπο και δεν θέλησε να βγάλει κάποιο πρόσωπο… στη σέντρα από τους συμμετέχοντες στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, δηλαδή ποιος έπαιρνε την τελική απόφαση για την ανάπτυξη των δυνάμεων, εναέριων μέσων κλπ.

Η επιλογή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σταύρου Μπένου, προσώπου που χαίρει αναγνώρισης από όλους τους πολιτικούς χώρους, εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα δώσει επιπλέον πόντους και εχέγγυα επιτυχίας στο σχέδιο αναγέννησης της Εύβοιας. Τοπογράφος-μηχανικός, εμπνευστής των ΚΕΠ, άλλαξε την όψη της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς του 1986.

«Αποζημιώσεις άμεσα με μια αίτηση μετά τις 18 Αυγούστου» είναι ο τίτλος της δέσμης μέτρων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για τους πυρόπληκτους με έμφαση στην Εύβοια. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι με μια αίτηση στην ιστοσελίδα arogi.gov.gr θα δίνετε πρόσβαση σε:

1.ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΩΣ 150.000 ΕΥΡΩ

 • Ολοσχερώς καμένες κατοικίες: άμεσα €20.000 (€14.000 προκαταβολή, €4.000 οικοσκευή)
 • Κατοικίες με σοβαρές ζημιές: άμεσα €5.000 (€3.000 προκαταβολή, €2.000 οικοσκευή)
 • Σε μακροχρόνια μίσθωση: ο ιδιοκτήτης δικαιούται στεγαστική συνδρομή, ο ένοικος την αποζημίωση οικοσκευής

2.ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 • €8.000 ολοσχερής καταστροφή
 • €4.000 σοβαρές ζημιές
 • €2.000 μικρές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές

3.ΑΓΡΟΤΕΣ

 • €4.000 εκτάσεις άνω των 50 στρέμματα
 • €2.000 10 έως 50 στρέμματα
 • €1000 μικρότερες καλλιέργειες

4. ΛΟΙΠΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

 • Απαλλαγή πληττόμενων επιχειρήσεων επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής
 • Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για 2021, ‘22 και ‘23, σε ακίνητα, κτίσματα, οικόπεδα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές
 • Επιδότηση ενοικίου συγκατοίκησης από €300 ως €500/μήνα
 • Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες
 • Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες

Τα τελευταία μάλιστα μέτρα θα ισχύουν για όλους τους κατοίκους των δήμων Ιστιαίας και Μαντουδίου ανεξαρτήτως αν υπέστησαν ή όχι καταστροφές.