“Σήμα” από την Βρετανία για άρση του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία- Στόχος η άρση του βέτο Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

 “Σήμα” από την Βρετανία για άρση του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία- Στόχος η άρση του βέτο Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Σήμα από την Βρετανία για άρση του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, στη σκιά της άρνησης της Άγκυρας να ανάψει πράσινο φως στην ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Tην ώρα που για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση στους κόλπους του ΝΑΤΟ για το ρόλο της Τουρκίας φουντώνει (με αφορμή και τις αντιρρήσεις του Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία) η Μεγάλη Βρετανία δεν είχε κανένα πρόβλημα να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Με απόφαση που κοινοποιήθηκε επίσημα την Παρασκευή, η βρετανική κυβέρνηση αίρει όλους τους περιορισμούς εξαγωγής αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία οι οποίοι είχαν επιβληθεί το 2019 με αφορμή την τουρκική επίθεση στη Βόρεια Συρία.

Οπως είναι λογικό, η απόφαση αυτή προκάλεσε σαφέστατη ικανοποίηση στην Τουρκία. Αλλωστε από τον Δεκέμβριο κιόλας η Μεγάλη Βρετανία είχε προχωρήσει σε μερική άρση των περιορισμών λέγοντας ότι θα εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Πλέον, περιορισμοί δεν υφίστανται και η Τουρκία, που έχει μεγάλη ανάγκη τις εισαγωγές συγκεκριμένων εξοπλισμών για την αμυντική της βιομηχανία, τρίβει τα χέρια της από ικανοποίηση. Η Τουρκία εισάγει από τη Μεγάλη Βρετανία κινητήρες για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου TF-X, πρότζεκτ που μπήκε σε λειτουργία όταν η χώρα αποβλήθηκε από την κοινοπραξία της αγοράς των αμερικανικών F-35 (ως μέσο αντίδρασης για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Στα μέσα του 2022, ο Ερντογάν έχει πλέον τη δυνατότητα να ξαναβάλει σε πλήρη λειτουργία του πλάνο των TF-X ενώ ταυτόχρονα ελπίζει βάσιμα ότι μπορεί να αγοράσει και F-35 αφού οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ δείχνουν να εξομαλύνονται.

Τέλος, και αυτό έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία, η Μεγάλη Βρετανία φέρεται να έχει εκφράσει ενδιαφέρον είτε να αγοράσει είτε να νοικιάσει τουρκικά drone όπως τα Bayraktar TB2 που χρησιμοποιεί εκτεταμένα ο ουκρανικός στρατός κατά της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες.

Σχετικά Άρθρα