• 20 Απριλίου, 2021

Σικελία: Ανακοίνωναν λιγότερους θανάτους για να μη μπουν στο “κόκκινο” – Παραιτήθηκε ο υπεύθυνος Υγείας

 Σικελία: Ανακοίνωναν λιγότερους θανάτους για να μη μπουν στο “κόκκινο” – Παραιτήθηκε ο υπεύθυνος Υγείας

Έρευνα της εισαγγελίας του Τράπανι της Σικελίας έφερε στο φως παράνομες διαδικασίες σε ό,τι αφορά την δημοσιοποίηση του καθημερινού αριθμού των θυμάτων του κοροναϊού, στο μεγαλύτερο νησί της Ιταλίας. Σύμφωνα με τους δικαστικούς του Τράπανι, ο υπεύθυνος των θεμάτων υγείας της Σικελίας Ρουτζέρο Ράτσα, μαζί με τους στενότερους συνεργάτες του, αλλοίωναν τα στοιχεία και μείωναν τον αριθμό των θανάτων, για να αποφύγουν την κήρυξη του νησιού σε πορτοκαλί ή κόκκινη ζώνη.

Ο Ράτσα παραιτήθηκε την Τρίτη από τα καθηκόντά του, ενώ τρείς συνεργάτες του τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η όλη έρευνα αφορά συνολικά δέκα ανώτερους υπαλλήλους της περιφέρειας. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στη Σικελία δημοσιοποιήθηκαν ανακριβή στοιχεία, τουλάχιστον σαράντα φορές σε σύνολο πέντε μηνών.

Χαρακτηριστική είναι η φράση που ακούγεται σε τηλεφωνική παρακολούθηση, στην οποία υπεύθυνοι του τομέα της υγείας της περιφέρειας, συμφωνούν «να μοιράσουν τον αριθμό των νεκρών από κοροναϊό, σε διάστημα μεγαλύτερο από εκείνο μιας ημέρας».

Όπως τονίζουν ιταλοί σχολιαστές, η παράνομη αυτή τακτική αυτή είχε ως κύριο στόχο τη διατήρηση της εύνοιας των πολιτών, με όσο γίνεται χαλαρότερα μέτρα και απαγορεύσεις.