• 21 Ιουνίου, 2021

Shell: Απόφαση σταθμός για μείωση των εκπομπών διοξειδίου

 Shell: Απόφαση σταθμός για μείωση των εκπομπών διοξειδίου

Με απόφαση σταθμό, που δημιουργεί παγκόσμιο δικαστικό δεδικασμένο για παρόμοιες περιπτώσεις, ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45%, μέχρι τα τέλη του 2030 στις δραστηριότητες του.

«Ο λαός κατά της Shell» που ήταν ο τίτλος της υπόθεσης, θεωρείται από τις επτά οργανώσεις που είχαν προσφύγει, δικαστικό προηγούμενο για όλον τον κόσμο, καθώς πολλαπλασιάζονται παρόμοιες προσφυγές εναντίον μεγάλων εταιρειών.

  • Η δικαστής Λαρίσα Άλγουιν του δικαστηρίου της Χάγης, ανακοίνωσε ότι «το δικαστήριο διατάζει τη Royal Dutch Shell να μειώσει τις εκπομπές CO2 από τώρα μέχρι τα τέλη του 2030 κατά 45%, σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2019».

Μέχρι σήμερα, στόχος της Shell ήταν να μειώσει την εκπομπή καυσαερίων κατά τουλάχιστον 6% μέχρι το 2023, κατά 20% μέχρι το 2030, κατά 45% μέχρι το 2035 και κατά 100% μέχρι το 2050 – σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2016.

Η προσφυγή είχε κατατεθεί τον Απρίλιο του 2019 από επτά οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Greenpeace και η Milieudefensie, το ολλανδικό παράρτημα των «Φίλων της Γης».

  • Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 17.000 ολλανδοί πολίτες δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής με το σκεπτικό ότι η Shell απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς συνεχίζει να επενδύει δισεκατομμύρια στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Η Milieudefensie κατηγορούσε τη Shell ότι δεν κάνει αρκετά για να εναρμονιστεί με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Η εταιρεία από την πλευρά της ισχυρίστηκε ότι ήδη λαμβάνει σοβαρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

«Αυτή η υπόθεση είναι μοναδική, επειδή είναι η πρώτη φορά που ένας δικαστήριο διατάζει μια μεγάλη εταιρεία ρυπογόνων να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού», σημειώνει ο δικηγόρος Roger Cox των «Φίλων της Γης».

Σύμφωνα με νομικούς αναλυτές ο αντίκτυπος της απόφασης θα ενισχυθεί, διότι το δικαστήριο βασίστηκε σε παγκόσμια πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε διεθνή μέσα για την αλλαγή του κλίματος, για να λάβει την απόφασή του.