“Σφύριξε” πάλι η… λήξη της πανδημίας ελέω τουρισμού – Αντιδράσεις και ανησυχία για τη μη αποκλιμάκωση των θανάτων

 “Σφύριξε” πάλι η… λήξη της πανδημίας ελέω τουρισμού – Αντιδράσεις και ανησυχία για τη μη αποκλιμάκωση των θανάτων

Το νέο μήνυμα λήξης για την πανδημία που έστειλε η κυβέρνηση καθώς οδεύουμε για την τουριστική περίοδο, προκαλεί έντονη ανησυχία καθώς καθημερινά καταγράφονται από 50 έως 70 θάνατοι από κοροναϊό. Η άρση μέτρων που ανακοινώθηκε θα γίνει σε δύο δόσεις, η πρώτη την 1 Μαΐου και η δεύτερη την 1 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου καταργώντας την υποχρέωση χρήσης μάσκας ακόμη και στους κλειστούς χώρους.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:

  • Από 1η Μαΐου εως 31/8 αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλους τους χώρους
  • Από 1η Μαΐου οι εργαζόμενοι για να πηγαίνουν στην εργασία τους θα κάνουν μόνο ένα self test την εβδομάδα
  • Από 3η Μαΐου καταργείται η υποχρέωση για self test στα σχολεία
  • Από 1η Μαΐου εως 31/8 καταργείται το όριο σε κάθε κλειστό χώρο
  • Το Πάσχα θα εορταστεί με τα σημερινά μέτρα με μάσκα σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Το Πάσχα δεν θα έχει μεν τους περιορισμούς των προηγούμενων δύο ετών, ωστόσο θα ισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.

Ως εκ τούτου, συστήνεται η χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας.

Παράλληλα, στην δεύτερη δόση για την επιστροφή στην κανονικότητα έγκειται και η χρήση μάσκας. Και αυτό διότι από την 1η Ιουνίου καταργείται η υποχρεωτική χρήση της σε εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει στο άμεσο διάστημα -κάτι που θα φανεί και από τη σχετική ΚΥΑ- ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα εξακολουθήσει να υφίσταται σε:

  • Αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ κ.ό.κ.)
  • Ταξί
  • Ακτοπλοϊκές μετακινήσεις (κλειστοί χώροι στα πλοία)
  • Τρένα
  • ΚΤΕΛ

Από την 1η Ιουνίου, η μάσκα θα είναι προαιρετική στα εμπορικά καταστήματα, την εστίαση και διασκέδαση και -εκτός απροόπτου- στα σούπερ μάρκετ και τους χώρους εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια, από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται και η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται πλέον να πραγματοποιείται.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, οπότε και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

Ανησυχία και αντιδράσεις

Πάντως οι ανακοινώσεις Πλεύρη έρχονται την ώρα που η υγειονομική τραγωδία των 50-70 ημερήσιων θανάτων δεν αποκλιμακώνεται.

«Προφανώς το μήνυμα είναι “ανοίγουμε τον τουρισμό όπως-όπως και ό,τι γίνει”» τονίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, υπενθυμίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η πρόωρη χαλάρωση «επωάζει» το επόμενο επιδημικό κύμα.

Ο ίδιος επισημαίνει δε, ότι η δραματική εμπειρία της χώρας λέει ότι η επανεξέταση των μέτρων από το Σεπτέμβρη θα είναι «κατόπιν εορτής». «Με απροετοίμαστο για άλλη μια φορά το ΕΣΥ, η πιθανότητα να ζήσουμε νέα δράματα και επιπλέον αποτρέψιμους θανάτους είναι πολύ μεγάλη» επισημαίνει ο ίδιος.

«Η υποτροπή του ίδιου λάθους δεν συνιστά ολιγωρία ή ανικανότητα, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή αγνόησης του υγειονομικού κινδύνου στο όνομα μιας “κανονικότητας” που εδώ και 1,5 χρόνο εξαγγέλλεται αλλά δεν έρχεται» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με την κυνική αντίληψη των ανά τον κόσμο νεοφιλελεύθερων ότι “αρκετά με τη Δημόσια Υγεία, ώρα να λειτουργήσει όπως πρέπει η αγορά”».

Παράλληλα, ο Ανδρέας Ξανθός εφιστά την προσοχή σημειώνοντας ότι σε συνθήκες ανεξέλεγκτης διασποράς της covid-19, η οικονομία θα «παγώσει» ξανά και τα ευνοϊκά σενάρια θα διαψευστούν.

Τέλος, ο πρώην υπουργός Υγείας σημειώνει ότι «η κυβέρνηση είναι σε τροχιά μη αναστρέψιμης φθοράς. Δεν της «βγαίνει» πλέον τίποτα. Ούτε την πανδημία είναι σε θέση να διαχειριστεί, ούτε να λύσει κανένα ζωτικό πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών. Είναι ζήτημα επιβίωσης της κοινωνίας και της χώρας η απομάκρυνσή της».

Παναγιώτης Δρίβας