Σενάριο-τρόμος για μηδενική ανάπτυξη το 2021- Κυβέρνηση και Κομισιόν ανέμεναν 5-6%-Ανατροπή μετά το 2ο κύμα της πανδημίας

 Σενάριο-τρόμος για μηδενική ανάπτυξη το 2021- Κυβέρνηση και Κομισιόν ανέμεναν 5-6%-Ανατροπή μετά το 2ο κύμα της πανδημίας

Πρόβλεψη για πλήρη ανατροπή της προσδοκίας της κυβέρνησης για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης το 2021, μετά την βαθιά ύφεση της περιόδου της πανδημίας, διατυπώνει ο διάσημος οικονομολόγος Ζολτ Νταρβάς, γεγονός που σύμφωνα με όλε ςτις ενδείξεις θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα και στις προβλέψεις των διεθνών οίκων.

Το ισχυρότατο δεύτερο κύμα πανδημίας που χτυπά τις ευρωπαϊκές χώρες και τα νέα lockdown που εφαρμόζονται ανατρέπουν τις ούτως ή άλλως εύθραυστες αρχικές προβλέψεις για το σχήμα V (ύφεση 2020 και ισχυρή ανάκαμψη το 2021), κάτι που είχε επισημανθεί και από πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η πρόβλεψη Νταρβάς κάνει λόγο για μηδενική ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2021 και το ίδιο προβλέπει και για την ελληνική οικονομία. Κάτι που εφόσον επαληθευτεί ανατρέπει τα οικονομικά δεδομένα και βυθίζει σε προβληματισμό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται δε να δρομολογήσει και πολιτικές εξελίξεις την επόμενη χρονιά.

Το δεύτερο κύμα πανδημίας που θα επιφέρει κλείσιμο των οικονομιών, επιδείνωση της ύφεσης και “λουκέτα” είναι πιθανό να “εισχωρήσει” ακόμα και στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ η γενικευμένη αβεβαιότητα θα επηρεάσει και τον ελληνικό τουρισμό και για την επόμενη χρονιά. Μοναδική διέξοδος είναι αναμφίβολα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εκταμιευθούν την επόμενη χρονιά, μένει ωστόσο να διαπιστώσει κανείς σε ποιους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας θα διοχετευθούν.

Η Κομισιόν έχει αποφασίσει να ισχύσουν τα χαλαρά δημοσιονομικά κριτήρια και για το 2021, δεν έχει αποφασιστεί, ωστόσο, τι θα συμβεί το 2022. Εάν η ελληνική οικονομία πρέπει να επιστρέψει σε πλεονάσματα από το 2022, σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός που θα καταθέσει η κυβέρνηση σε ένα χρόνο από σήμερα θα πρέπει να είναι εξαιρετικά σφιχτός, πιθανότατα και με νέα σκληρά μέτρα.

“Ανησυχώ πολύ για το 2021. Αν έπρεπε να δώσω οπωσδήποτε ένα νούμερο, θα έλεγα ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι μηδενική, απαντά σε συνέντευξή του στο liberal.gr ο γνωστός οικονομικός αναλυτής Ζολτ Ντάρβας, χωρίς να αποκλείει ακόμη και ύφεση αν ενταθούν τα lockdowns και παραμείνουν σε ισχύ για καιρό. Ερωτηθείς για την Ελλάδα, ο αναλυτής του Bruegel, απαντά ότι το βασικό του σενάριο είναι το ίδιο με της Ευρωζώνης, δηλαδή μια μηδενική ανάπτυξη. Διότι σήμερα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά αν το επόμενο καλοκαίρι θα έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα στον τουρισμό, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν και του Χρήστου Σταϊκούρα

Η Κομισιόν δημοσιοποίησε στις 7 Οκτωβρίου τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020 και το 2021. Σε έκθεσή της με τις καλοκαιρινές οικονομικές προβλέψεις, προβλέπει ύφεση 9% το 2020 και ανάπτυξη 6% το 2021.

Στις προηγούμενες προβλέψεις της, τις εαρινές, τις οποίες είχε εκδώσει στις 6 Μαΐου, η Κομισιόν προέβλεπε μεγαλύτερη ύφεση για το 2020 (9,7%), αλλά και μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2021 (7,9%).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στην οικονομική δραστηριότητα φέτος και του χρόνου, ενώ καλεί στους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν την πρότασή της για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τη χώρα μας, η Κομισιόν προβλέπει ελαφρώς μικρότερη ύφεση φέτος, ωστόσο περιορίζει δραστικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του χρόνου, η οποία, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Μαΐου, δεν θα είναι ισχυρότερη από εκείνη της Ευρωζώνης.

Λίγες ημέρες αργότερα, στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε αναθεωρήσει κατάτι την πρόβλεψη της Κομισιόν.

Ο υπουργός Οικονομικών πέταξε το γάντι στη αντιπολίτευση για τις προβλέψεις της ύφεσης και ανάπτυξης τα έτη 2020 και 2021, επαναλαμβάνοντας ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ύφεση 8,2% φέτος και 5,5% ανάπτυξη το 2021. Μάλισταο κ. Σταϊκούρας είχε προκαλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δώσουν στην δημοσιότητα τις δικές τους εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας. “Περιμένω τις εκτιμήσεις σας” είπε χαρακτηριστικά προς την ‘σκιώδη’ υπουργό Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Εφη Αχτσιόγλου η οποία ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ελληνική οικονομία, ο Νταρβάς επιμένει στο σενάριο της μηδενικής ανάπτυξης, διακρίνει, ωστόσο, δυνατότητες αντιμετώπισης λόγω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

“…Αλλά μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι τυχερή μέσα στην ατυχία της. Θα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται να εισπράξει επιδοτήσεις ίσες με περίπου το 10% του ΑΕΠ της, δηλαδή κοντά στα 19 δισ ευρώ μέσα στην επόμενη εξαετία. Εφόσον μάλιστα αποφασίσει να πάρει και τα δάνεια που της αναλογούν, τότε μαζεύεται ένα πολύ μεγαλύτερο κεφάλαιο. Κάποια χρήματα θα εκταμιευθούν του χρόνου.

Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση τα αξιοποιήσει αποτελεσματικά, μπορεί να καλύψει τα όποια κενά υπάρξουν στο δημοσιονομικό χώρο του 2021. Και όπως ξέρετε, από τα συνολικά 32 δισ. που αναλογούν περίπου στην Ελλάδα, ένα περίπου 10% θα εκταμιευθεί το 2021 ως προκαταβολή, ενώ οι επόμενες εκταμιεύσεις θα γίνονται κάθε έξι μήνες και με βάση τις συμβάσεις που θα έχουν κλείσει. Εφόσον λοιπόν η Ελλάδα υποβάλει εγκαίρως και μέσα στους επόμενους μήνες το δικό της εθνικό σχέδιο, το οποίο πρέπει να είναι αξιόπιστο, ακόμη και αν η Κομισιόν καθυστερήσει τις εγκρίσεις, κάπου γύρω στα τέλη του καλοκαιριού του 2021, θα είναι διαθέσιμα τα πρώτα κονδύλια. Δηλαδή αυτό το 10% της προκαταβολής. Είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης να τα διαθέσει αποτελεσματικά”.

Σχετικά Άρθρα