• 18 Ιουνίου, 2021

Self tests: Γρίφος η διάθεσή τους μετά τις 19 Ιουνίου – Το επικρατέστερο σενάριο

 Self tests: Γρίφος η διάθεσή τους μετά τις 19 Ιουνίου – Το επικρατέστερο σενάριο

Αναπάντητα ερωτήματα έχει προκαλέσει από το πρωί η ανακοίνωση του ΠΦΣ, ότι από τις 19 Ιουνίου θα σταματήσει η διάθεση των δωρεάν self tests από τα φαρμακεία, ενώ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, είπε πώς θα γίνουν τις επόμενες μέρες επίσημες ανακοινώσεις για τα νέα «κανάλια διανομής» των αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Στα μέσα Μαΐου είχε κυκλοφορήσει δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», που ανέφερε πως η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να γίνεται η προμήθεια των self test και από τα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να διευκολύνεται η διάθεση στους πολίτες, με τον ίδιο τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα και στα φαρμακεία. Δηλαδή, με την ταυτοποίηση του δικαιούχου μέσω του προσωπικού αριθμού ΑΜΚΑ και την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο ρεπορτάζ είχε επιβεβαιώσει τότε και ο Γιώργος Παπαδάκης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», αποκαλύπτοντας μάλιστα και όλο τον σχεδιασμό. Όπως είχε αναφέρει, το σενάριο προέβλεπε να δημιουργηθεί ένα «περίπτερο» εντός των σούπερ μάρκετ, όπου η διαδικασία που θα ακολουθείται θα είναι ίδια με εκείνη που γίνεται στα φαρμακεία: Να απευθύνεται ο πολίτης με το ΑΜΚΑ του στον αρμόδιο υπάλληλο ο οποίος θα καταχωρεί τα στοιχεία του και θα μπορεί να προμηθεύεται το δωρεάν self test για τη μετάβαση στην εργασία του.

Όμως, τότε, μία μόλις μέρα μετά από την κυκλοφορία των παραπάνω διαρροών, ο ΕΟΦ έβαλε «φρένο» στα σενάρια περί διάθεσης των self test από τα σούπερ μάρκετ με μια ανακοίνωση. «H διάθεση των τεστ covid-19 (rapid, self test) προς το κοινό για αυτοδιάγνωση επιτρέπεται να γίνεται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι τα φαρμακεία από τις 19 του μήνα σταματούν να προμηθεύουν τους πολίτες με δωρεάν self test, τα σούπερ μάρκετ ενδεχομένως να είναι η επόμενη λύση και το νέο «κανάλι διανομής» που θα δημιουργηθεί.

Εξάλλου, ο αριθμός των self test δεν θα είναι ο ίδιος, γιατί αφενός, εντός Ιουνίου, αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις που ενδεχομένως θα σταματήσουν την υποχρεωτική διενέργεια selt test σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ κλείνουν και τα σχολεία, άρα πλέον δεν θα χρειάζονται υποχρεωτικά αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Σήμερα το πρωί, ο Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε χαρακτηριστικά:

  • «Ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πήραμε απόφαση να επεκτείνουμε το δίμηνο διανομής έως τις 19 Ιουνίου. Η συμφωνία που έχουμε κάνει είναι ότι θα καλύπτουμε την κοινωνία μέχρι τέλος του μήνα. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα οι πλατφόρμες να είναι ανοιχτές. Σταματά η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία. Είναι μία απόφαση που είναι εις γνώση της πολιτείας. Η συμφωνία που υπήρχε ήταν για τους δύο μήνες. Η συμφωνία εκπνέει αυτές τις μέρες».

Ακολούθησε η σχετική ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου:

«Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (οπως αυτες ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασιας, Εσωτερικών και Παιδειας) κατα τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών.

Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομαδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι απο τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:

  • 73% κρούσματα COVID
  • 65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID
  • 0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID
  • 53% μείωση δείκτη θετικότητας»