• 19 Απριλίου, 2021

Στροφή για τα self test: Δημιουργείται πλατφόρμα για να δηλώνονται οικειοθελώς τα κρούσματα – Δηλώσεις Πιερρακάκη (vid)

 Στροφή για τα self test: Δημιουργείται πλατφόρμα για να δηλώνονται οικειοθελώς τα κρούσματα – Δηλώσεις Πιερρακάκη (vid)

Αλλαγή κατεύθυνσης μετά τις δηλώσεις περί την αυτορρύθμιση σηματοδοτεί η προαναγγελία πλατφόρμας, στην οποία θα δηλώνονται τα κρούσματα κοροναϊού που θα προκύπτουν από τα self test που θα κάνουν οι πολίτες. Την ειδική πλατφόρμα προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

  • «Το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ  για τους πολίτες που έκαναν το τεστ. Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δε θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Σε ό,τι αφορά στην πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς, ο ίδιος δήλωσε ότι για τις ευπαθείς ομάδες ήταν η πιο περίπλοκη διαδικασία, γιατί για να αναζητήσει το υπουργείο τους πολίτες με σοβαρά χρόνια νοσήματα, έπρεπε με βάση το σύστημα της συνταγογράφησης να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κατηγοριοποιήσεις νοσημάτων και σε συγκεκριμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται.

  • «Κάθε νόσημα έχει έναν κωδικό. Οι κωδικοί αυτοί είναι περίπου 72.000. Η αρμόδια επιτροπή εμβολιασμού προτεραιοποίησε περίπου 150 κωδικούς. Η πλατφόρμα έχει ανοίξει για 250.000 συμπολίτες μας, πολλοί από αυτούς μπαίνουν και εγγράφονται, πολλοί έχουν λάβει μήνυμα από την άυλη συνταγογράφηση και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι επόμενες κατηγορίες θα είναι με βάση την ηλικία οι 70-74 και οι 65-69 ετών», επισήμανε. 

Πρόσθεσε δε ότι στόχος είναι μέχρι τέλος Απριλίου όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, μαζί με τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, να έχουν κάνει έστω μια δόση του εμβολίου. «Αυτός ο στόχος είναι επιτεύξιμος. Έχουμε ήδη πάνω από1,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχουν ήδη γίνει και κάθε εβδομάδα προσθέτουμε 200.000 ραντεβού», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.   

  • Σχετικά με τον πενταψήφιο αριθμό 13032 που έχει δημιουργηθεί για τις μετακινήσεις των πολιτών όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, ανέφερε ότι είναι στη διάθεση της αρμόδιας επιτροπής, δουλεύει ήδη και είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί. «Η ιδέα είναι να μπορεί κανείς να στείλει ένα μήνυμα την ημέρα από τη συσκευή του που θα έχει μια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια που θα οριστεί από την Επιτροπή», συμπλήρωσε.  

Για τα SMS που αποστέλλονται στο 13033, ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι δεν είναι ο απόλυτος δείκτης κινητικότητας, καθώς υπάρχουν και οι φόρμες μετακινήσεων, αλλά σε γενικές γραμμές ο αριθμός τους είναι αυξημένος κατά 20% σε σχέση με το περυσινό lockdown. 

Όσον αφορά στο gov.gr, δήλωσε ότι μέσα σε έναν χρόνο πάνω από 1.100 υπηρεσίες που παρέχονται ψηφιακά και ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει. «Το 2020 είχαμε 94 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές από 8,8 εκατ. το 2018, οι οποίες θα γίνονταν στο γκισέ. Δωδεκαπλασιάστηκαν δηλαδή μέσα σε μια διετία», τόνισε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι η πανδημία έδρασε σαν επιταχυντής. 

Οι δηλώσεις Σκέρτσου που προκάλεσαν ενστάσεις

Η νέα τροπή έρχεται μετά τις ενστάσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις Σκέρτσου στην ενημέρωση της Παρασκευής, οπότε ανακοινώθηκε επίσημα η απόφαση για τα δωρέαν self test.

Το libre ρώτησε τον κ. Σκέρτσο σχετικά με τα self Rapid test που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας, πού θα δηλώνει ο πολίτης το αποτέλεσμα σε περίπτωση που αυτό βγει θετικό.

  • «Δε θα δηλώνεται το αποτέλεσμα. Πάμε πλέον σε άλλο πλαίσιο αυτορρύθμισης. Εφόσον, το τεστ βγει θετικό, τότε ο πολίτης μπορεί να κάνει ένα τεστ PCR ή να επαναλάβει τον έλεγχο με Rapid, στα σημεία που διενεργούνται οι έλεγχοι με τη βοήθεια υγειονομικού προσωπικού για επιβεβαίωση του θετικού αποτελέσματος και, φυσικά, θα πρέπει να αυτοπεριοριστεί το άτομο που βρέθηκε θετικό ή να πάει σε ένα νοσοκομείο αν έχει σοβαρά συμπτώματα».

Στην παρατήρηση του libre ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία του μέτρου αυτού από την υπευθυνότητα του πολίτη, γιατί θα μπορούσε να κάνει το self test και να συνεχίσει να κυκλοφορεί παρά το θετικό αποτέλεσμα, αν αυτό δεν καταγράφεται κάπου, ο κ. Σκέρτσος σχολίασε ότι:

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει με οποιοδήποτε τρόπο testing. Εξαρτάται πολύ από την ατομική ευθύνη, από την προσωπική υπευθυνότητα η αντιμετώπιση της πανδημίας».

Πάντως όπως φαίνεται η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί μια στροφή από το πλαίσιο αυτορρύθμισης αν και όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης η δήλωση θετικών κρουσμάτων θα γίνεται εφόσον το επιθυμούν οι πολίτες.