• 22 Ιανουαρίου, 2022

Self test – Σχολεία: Ελλείψεις στο παρά πέντε – Καταγγελίες από γονείς και φαρμακοποιούς- Κυβερνητικές πηγές: Υπάρχει απόθεμα για όλους

 Self test – Σχολεία: Ελλείψεις στο παρά πέντε – Καταγγελίες από γονείς και φαρμακοποιούς- Κυβερνητικές πηγές: Υπάρχει απόθεμα για όλους

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την προμήθεια self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων.

Από χθες υπάρχουν παράπονα και διαμαρτυρίες για ελλείψεις self test σε πολλά φαρμακεία της περιφέρειας αλλά και της Αττικής.

Γερμανικά ΜΜΕ – Αυτός είναι ο πατέρας των αρνητών στην Ελλάδα

Σε άλλα φαρμακεία έχει εξαντληθεί η δωρεάν ποσότητα και σε άλλα έχουν μείνει ελάχιστα self test, είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, στον Σκάι, προσθέτοντας ότι από το κεντρικό σημείο διανομής έχει ήδη διατεθεί η ποσότητα των 8,5 εκατ. self test και πως το πρόβλημα εντοπίζεται στην κατανομή τους μεταξύ φαρμακαποθηκών και φαρμακείων

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, η απάντηση που λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί όταν επικοινωνούν με την αποθήκη, είναι πως όλα έχουν τελειώσει.

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως – αν και σημειώθηκαν κενά στα φαρμακεία λόγω της αυξημένης ζήτησης – υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών,  

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι:

  • Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί περισσότερα από 6 εκ test 1.287.000 δικαιούχους. Δηλαδή 3 στους 4 δικαιούχους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν πάρει τα test που τους αναλογούν.
  • Λόγω της υψηλής ζήτησης σημειώθηκαν κενά σε φαρμακεία και έως αργά το βράδυ και νωρίς σήμερα το πρωί έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες ανεφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαμακαποθήκες αλλά και από το απόθεμα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις.
  • Τα φαρμακεία σήμερα τρίτη ημέρα διάθεσης των test στους δικαιούχους παραμένουν ανοιχτά έως τις 5-6μμ και συνεχίζουν τη δωρεάν διανομή σε όσους πολίτες δεν έχουν λάβει.
  • Εκτιμάται ότι σήμερα θα μπορέσουν να διατεθούν πάνω από 1 εκ test.
  • Υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι self test δικαιούνται οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί. Θα πάρουν πέντε δωρεάν self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

“Πηγαίνετε στα σχολεία”

Νωρίτερα μίλησε στον Realfm η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, η οποία είπε πως δεν έχουν φτάσει καταγγελίες για ελλείψεις στο υπουργείο Παιδείας. Τόνισε, όμως, πως όποιοι γονείς δεν βρίσκουν self tests μπορούν να τα προμηθευτούν από τις διευθύνσεις των σχολείων.

Γκάγκα: Υπάρχουν 2 εκατ. self test στις φαρμακαποθήκες

Στις καταγγελίες πολιτών για ελλείψεις self test στα φαρμακεία, απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Η υπουργός είπε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις, τονίζοντας ότι χθες υπήρχαν σε φαρμακαποθήκες 2 εκατ.

Η ίδια, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι με τα self test των παιδιών για να πάνε σχολείο, θα βρεθούν περισσότερα θετικά κρούσματα, «πιθανότατα όμως η θετικότητα δεν θα είναι μεγαλύτερη».

Εξήγησε ότι η θετικότητα είναι μεγάλη τις ημέρες των αργιών, καθώς οι περισσότεροι που κάνουν test έχουν συμπτώματα. Έφτασε στο 20% και 24%, ενώ τις άλλες μέρες η θετικότητα είναι στο 10%, «και πάλι υψηλή όμως», είπε η Μ. Γκάγκα.