Self test: Αλαλούμ με τον σχεδιασμό – Οι αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς – Η ανησυχία των εκπαιδευτικών

 Self test: Αλαλούμ με τον σχεδιασμό – Οι αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς – Η ανησυχία των εκπαιδευτικών

Με πολλά προβλήματα ξεκίνησε η διαδικασία διάθεσης των self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί προτεραιότητα για να ξεκινήσουν και πάλι τα μαθήματα στα Λύκεια.

Τα πρώτα προβλήματα παρουσιάστηκαν όταν παραλήφθηκαν από τα φαρμακεία και διαπιστώθηκε ότι ήταν πολυσυσκευασίες περιέχουν 25 self tests αντί για ατομικές συσκευασίες.

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο άλλη συσκευασία από αυτή των 25 τεμαχίων. Υπάρχουν στη Γερμανία ατομικά που πωλούνται με αρκετά χρήματα. Τα δωρεάν self test είναι σε εικοσιπεντάδες σε όλο τον πλανήτη. Ήταν σε πλήρη γνώση των φαρμακοποιών», απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης καθώς, όπως συμπλήρωσε, όλα αυτά ήταν αναρτημένα στον διαγωνισμό που έτρεξε και εν γνώση των φαρμακοποιών.

Ακολούθησαν καταγγελίες φαρμακοποιών για φαινόμενα εντελώς άσχετων διατυπώσεων μέσα στην πλατφόρμα για διασταύρωση των στοιχείων ανάλογα με την περίπτωση των «σκοιλ ελικίκου».

“Αυτοέλεγχος του τενεκένα” – Η πλατφόρμα self test των φαρμακοποιών έπαθε σκοιλ ελικίκου – Σάλος στο twitter

Με ανακοίνωσή του, το παρατηρητήριο της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε Fake News τα όσα αναφέρονται στο διαδίκτυο και σχολίασε ότι «…Όπως είναι γνωστό, από το πρωί δημοσιεύονται στα social media φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, οι οποίες δείχνουν ορθογραφικά λάθη και προτάσεις που δεν βγάζουν νόημα.

«Αυτό γίνεται», όμως, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου της ΝΔ, «με την ενεργοποίηση του google translate, το οποίο όταν «μεταφράζει» από ελληνικά σε ελληνικά, εμφανίζει ορθογραφικά και γραμματικά λάθη».

Παράλληλα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε ιστοσελίδες υπήρξαν διαμαρτυρίας ότι οι οδηγίες των τεστ άλλα λένε στα αγγλικά και άλλα στα ελληνικά.

Ειδικότερα, όπως ανέδειξε και το tvxs σε ρεπορτάζ του, αλλά δημοσίευσε και στο facebook ο Παύλος Πολάκης φαίνεται στα αγγλικά να αναγράφεται ότι το τεστ πρέπει να το κάνει εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ στα ελληνικά αναφέρεται ότι μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε μόνος του.

«Άδειασμα» και από τους φαρμακοποιούς

Τις φωνές για προχειρότητα στον σχεδιασμό για τα αυτοδιαγνωστικά ήρθαν να ενισχύσουν και τα όσα δήλωσε ο  Β΄αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Δαγρές, επισημαίνοντας ότι το σύστημα είναι σχεδιασμένο να αποδέχεται μονάδα ένα τεστ την εβδομάδα ανά ΑΜΚΑ και όχι δύο, όπως είχε ανακοινώσει η υπουργός Παιδείας.

Μιλώντας στο avgi.gr τόνισε ότι «το  σύστημα είναι σχεδιασμένο να αποδέχεται μονάχα 1 τεστ την εβδομάδα ανά ΑΜΚΑ. Δηλαδή ένας μαθητής ή καθηγητής δεν έχει δυνατότητα να προμηθευτεί σε μία εβδομάδα άνω του ενός self test, από εκείνα που χορηγούνται δωρεάν στον κόσμο. Η μόνη πιθανή εναλλακτική σε μία τυχόν απόφαση της κυβέρνησης να διεξάγει ένας δικαιούχος, πχ. καθηγητής ή μαθητής Λυκείου, 2 τεστ ανά εβδομάδα, είναι να αναγκαστεί να πληρώσει το δεύτερο τεστ από την τσέπη του, θέλει δεν θέλει».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «δεν υπάρχει δυστυχώς αυτή τη στιγμή καμία πρόνοια ούτε για την περίπτωση που κάποιος πολίτης διεξάγει λάθος το τεστ» και ότι «πρέπει να διεξαχθεί και άλλος ανάλογος διαγωνισμός και η διαδικασία των διαγωνισμών να επαναληφθεί συνολικά 4 φορές μέχρι να ικανοποιηθεί η εγγύηση προμήθειας της ικανής ποσότητας τεμαχίων που απαιτείται».

Χωρίς σχεδιασμό το άνοιγμα των λυκείων

Βέλη προς τη Ν. Κεραμέως εκτόξευσε και η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της για το άνοιγμα των Λυκείων, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ούτε ολοκληρωμένο σχέδιο.

Σχετικά με τα self test αναφέρει πως «το μόνο “μέτρο” που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι το self-test» και «μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς», επισημαίνοντας πως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τονίζει ότι «η χρήση των self tests δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού».

Kενό στο υγειονομικό πρωτόκολλο

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το πρωί, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μίλησε  για ένα μεγάλο κενό που άφησε η κυβέρνηση στο πρωτόκολλο για το άνοιγμα των Λυκείων και τα self test και το οποίο ενδέχεται να φέρει επιπλέον προβλήματα. 

Μιλώντας στο Open, δήλωσε «τα διπλά self tests εφόσον λειτουργήσουν σωστά σίγουρα θα βοηθήσουν, αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει ένα θετικό τεστ. Κλείνει αμέσως το σχολείο; Κλείνει η τάξη; Νομίζω ότι αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Υπάρχει ένα κενό στο πρωτόκολλο. Τι θα συμβεί κατά το διάστημα που ένα self test έχει βγει θετικό, μέχρι να έχουμε και το αποτέλεσμα του δεύτερου τεστ, το οποίο δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα είναι rapid ή μοριακό».

Συνεχίζοντας ανέφερε «η άποψή μου είναι ότι επί θετικού τεστ σταματάει η λειτουργία της τάξης, δηλαδή ο γονιός ειδοποιεί αμέσως τον διευθυντή του σχολείου για να εξεταστεί άμεσα τουλάχιστον όλο το τμήμα του παιδιού. Αυτό θα προσέθετε ασφάλεια και επιπλέον θα έδινε μια γρήγορη γνώση και εμπειρία για το πόσο αξιόπιστα είναι τα τεστ που γίνονται στο σπίτι. Δηλαδή αν έχουμε ένα θετικό και μετά, με την επανάληψη τεστ, σε όλο το τμήμα βρεθούν άλλα δύο – τα οποία δεν είχαν βρεθεί αρχικά – αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καλή η διαδικασία. Αν αντίθετα δεν βρεθεί άλλο θετικό και υπάρξει συμφωνία της παρατήρησης που έχουν οι γονείς όλου του τμήματος με την τελική διάγνωση, αυτό σημαίνει ότι τα τεστ στο σπίτι λειτουργούν πολύ καλά. Νομίζω ότι τουλάχιστον στην αρχή θα πρέπει να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, για την πρώτη-δεύτερη εβδομάδα»  για να προσθέσει ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα προστασίας στα σχολεία όπως για παράδειγμα να μειωθούν οι ώρες που οι μαθητές βρίσκονται σε κλειστές αίθουσες με πολυπληθή τμήματα.

«Αυτό που δεν υπάρχει δυνατότητα αυτή τη στιγμή όπως έχουν σχεδιαστεί τα πράγματα για τα σχολεία είναι ότι παραμένουν πολλά παιδιά σε κάθε τμήμα χωρίς να είναι εφικτό να τηρηθούν αποστάσεις στις αίθουσες» σχολίασε και πρότεινε να βγαίνουν περισσότερες ώρες στο προαύλιο.

Η διάθεσή τους

Μέχρι σήμερα 700.000 τεστ είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία.

Έχουν παραληφθεί  2 εκατομμύρια τεστ και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα παραληφθούν άλλα 7 εκατομμύρια.

Η χορήγηση στους δικαιούχους, γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και μαζί με το κιτ του self test, ο δικαιούχος παραλαμβάνει από τον φαρμακοποιό και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. 

Τα self tests είναι ρινικό test, ταχείας ανίχνευσης (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό), γίνεται στο σπίτι και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας. Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.

Επισημαίνεται ότι το self test πραγματοποιείται από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε  χθες, ωστόσο η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 11 Απριλίου,   24 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται να γίνει επαναληπτικό τεστ αντιγόνου από επαγγελματία υγείας. 

Σχετικά Άρθρα