• 19 Σεπτεμβρίου, 2021

ΣΕΙΒ για rapid test: Κυβερνητικές παρεμβάσεις πλήττουν τον υγιή ανταγωνισμό

 ΣΕΙΒ για rapid test: Κυβερνητικές παρεμβάσεις πλήττουν τον υγιή ανταγωνισμό

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), ασκεί κριτική την κυβέρνηση αλλά και το Υπουργείο Υγείας ότι παρεμβαίνει στην αγορά των rapid test για ανίχνευση του κοροναϊού με αποτέλεσμα να βάλλεται ο υγιής ανταγωνισμός.

Η ΣΕΙΒ σύμφωνα με το news4health.gr, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάθε προμήθεια αποτελεί πλέον υπόθεση μιας και μόνο εταιρείας (όπως είχε αναδείξει ρεπορτάζ του newsbreak.gr) και έτσι αποκλείονται όλες οι υπόλοιπες εταιρείες με αποτέλεσμα να «πληγώνεται μία υγιής και ανταγωνιστική αγορά στο χώρο της Υγείας».

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ):

«Η αρχή έγινε με ένα «κατεπείγοντα» διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το ΙΦΕΤ για την προμήθεια 800.000 τεστ, ο οποίος κατέληξε στο άνοιγμα μίας και μόνο οικονομικής προσφοράς. Ακολούθησε και άλλος ακόμη μεγαλύτερος διαγωνισμός (για 2.000.000 τεστ) του ίδιου φορέα, με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες (που πρακτικά, λόγω προθεσμιών και προδιαγραφών απέκλειαν κάθε άλλο συμμετέχοντα) και την ίδια ακριβώς κατάληξη» ανέφερε αρχικά.

Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να ενσωματώσει τις προδιαγραφές των εν λόγω διαγωνισμών σε ΦΕΚ (5198/25.11.2020), ορίζοντας για πρώτη φορά στα χρονικά «εξειδίκευση» προδιαγραφών μέσω ΦΕΚ, ως προς τη διάθεση, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, με τις οποίες επιτρέπει τη χρήση ελαχίστων προϊόντων και αποκλείοντας επί της ουσίας από την αγορά όλα τα αντίστοιχα άλλων εταιρειών, με πιστοποιημένα εφάμιλλα ή και καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά!

Ο αποκλεισμός όλων των υπολοίπων προϊόντων στηρίζεται στην απαίτηση «τα προϊόντα να είναι καταγεγραμμένα στη λίστα του WHO» (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Χωρίς να υπεισέλθουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη απαίτηση είναι τελείως προσχηματική, καθόσον η λίστα του WHO, (όπως περιγράφεται από τον ίδιο τον Οργανισμό), είχε και έχει ως σκοπό να δοθεί η δυνατότητα άμεσης κυκλοφορίας σε μη αδειοδοτημένα προϊόντα, επιταχύνοντας τη δυνατότητα χρησιμοποίησής τους ειδικά σε χώρες που οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι χρονοβόρες, και σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με οποιουδήποτε τύπου «υψηλότερες προδιαγραφές προϊόντων».

Με απλά λόγια, ενώ ο σκοπός της «λίστας του WHO» είναι να οδηγήσει σε άμεση και ταχύτερη είσοδο προϊόντων στην αγορά, το Υπουργείο Υγείας τη χρησιμοποιεί για τον τελείως αντίθετο σκοπό, για να εξοβελίσει από την αγορά πληθώρα εγκεκριμένων και ποιοτικών προϊόντων που κυκλοφορούν νόμιμα και διατίθενται χωρίς κανένα περιορισμό σε όλες τις χώρες της ΕΕ» καταλήγει στην ανακοίνωσής της».