• 18 Απριλίου, 2021

Ο σεισμός 7,2 Ρίχτερ του 1905 στη Χαλκιδική- Ανησυχία για ενεργοποίηση του ρήγματος

 Ο σεισμός 7,2 Ρίχτερ του 1905 στη Χαλκιδική- Ανησυχία για ενεργοποίηση του ρήγματος

Το Νοέμβριο του 1905 ο Εγκέλαδος «χτύπησε» με 7,2 Ρίχτερ προκαλώντας τσουνάμι, το οποίο κόστισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους και εκτεταμένες καταστροφές στο Άγιον Όρος. Ο ίδιος εστιακός χώρος στη Χαλκιδική πρόσφατα “έδωσε” πολλές σεισμικές δονήσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει συναγερμό στους επιστήμονες.

Το υψηλό σεισμικό δυναμικό της περιοχής κάνει τους επιστήμονες να παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τη μεγαλύτερη δόνηση των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο θαλάσσιο χώρο νοτίως της χερσονήσου του Άθω.

Παρότι από εκείνη τη στιγμή μέχρι αργά χθες είχαν καταγραφεί σχεδόν 70 μετασεισμοί που έδειχναν ομαλή εξέλιξη του φαινομένου, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζονται μερικά ακόμη 24ωρα για να διατυπωθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Άλλωστε η πρόσφατη διέγερση εντοπίζεται στην Τάφρο του Βόρειου Αιγαίου, ένα χώρο υψηλής σεισμικότητας όπου απολήγουν τα παρακλάδια του τρομερού ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα στην Τάφρο σημειώθηκαν άλλοι δύο σεισμοί μεγαλύτεροι των 7 Ρίχτερ, ο ένας το 1981 και ο δεύτερος το 1982, όλοι τους σε απόσταση 25 – 45 χιλιομέτρων από τον πρόσφατο σεισμό, ενώ το 2014 η περιοχή έζησε σεισμό μεγέθους 6,9 Ρίχτερ.

Την κατάσταση επιφυλακής της επιστημονικής κοινότητας επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους εξήγησε πως και μόνο το ότι η ακολουθία βρίσκεται σε ένα γνωστό ρήγμα πρέπει να μας κάνει λίγο παραπάνω επιφυλακτικούς γιατί πρόκειται για ρήγμα με πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό, ενώ πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμα, ιδίως σε ένα ρήγμα που δίνει πολύ ισχυρούς σεισμούς.

Με πληροφορίες «TA NEA»