Σεϊχης Μανσούρ: Ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι “δίαυλος” για να αποφύγουν τις κυρώσεις Ρώσοι μεγιστάνες- Ο ρόλος των Εμιράτων για να “σπάσουν” οι κυρώσεις

 Σεϊχης Μανσούρ: Ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι “δίαυλος” για να αποφύγουν τις κυρώσεις Ρώσοι μεγιστάνες- Ο ρόλος των Εμιράτων για να “σπάσουν” οι κυρώσεις

Εκτός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν είναι περισσότερο γνωστός ως ιδιοκτήτης της αγγλικής πρωταθλήτριας ποδοσφαίρου Μάντσεστερ Σίτι . Στο εσωτερικό, είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός και ισχυρό μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Αλλά ο Σεΐχης Μανσούρ έχει επίσης έναν ρόλο στα παρασκήνια που γίνεται όλο και πιο σημαντικός τους τελευταίους μήνες: Βοηθά στη διαχείριση των σχέσεων με πλούσιους Ρώσους που θέλουν να μεταφέρουν χρήματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με πηγές και αξιωματούχους που είναι εξοικειωμένοι με την δέσμευση του Άμπου Ντάμπι με Ρώσους, οι οποίοι ζήτησαν ανωνυμία.

Ενώ ο Σεΐχης Μανσούρ εμπλέκεται εδώ και πολύ καιρό στην καλλιέργεια των σχέσεων ΗΑΕ-Ρωσίας, η σημασία και η πολυπλοκότητα αυτής της θέσης έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρόλο που οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες έχουν επιβάλει στη Ρωσία χιλιάδες νέους οικονομικούς περιορισμούς, καθιστώντας την το έθνος με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο , τα ΗΑΕ δεν έχουν επιβάλει κανέναν.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και της Ινδίας, έχουν λάβει παρόμοια θέση.

Αυτή η προσέγγιση, ωστόσο, έχει τροφοδοτήσει την ανησυχία ορισμένων δυτικών αξιωματούχων που κάνουν λόγο για τρύπες στα δικά τους προγράμματα κυρώσεων. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo εξέφρασε τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από Ρώσους μεγιστάνες στα ΗΑΕ.

Three Things You Did Not Know About Manchester City's Owner Mansour bin  Zayed Al Nahyan | ht_media

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Μόσχα, πλούσιοι επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων από τη Ρωσία πλησιάζουν όλο και περισσότερο τον Σεΐχη Μανσούρ και το γραφείο του για βοήθεια στη διαχείριση των κυβερνητικών διαδικασιών των ΗΑΕ, είπαν αρκετοί από τους ανθρώπους, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι έχουν αυξηθεί περισσότερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στο έθνος της Μέσης Ανατολής από την εισβολή στο Ουκρανία.

Κάποιοι αγοράζουν πολυτελή ρετιρέ στο Ντουμπάι, ενώ άλλοι θέλουν να αγοράσουν πανάκριβα αυτοκίνητα ή χρειάζονται βοήθεια για τη δημιουργία τραπεζικών λογαριασμών και οικονομικών εταιρειών, είπαν δυτικές πηγές στο πρακτορείο.

Αξιωματούχοι των ΗΑΕ θεωρούν ότι οι προσπάθειες του Σεΐχη Μανσούρ αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης για την προσέλκυση παγκόσμιων επιχειρήσεων και τη διατήρηση στρατηγικών δεσμών με την Ανατολή και τη Δύση.

Η σχέση Ρωσίας-ΗΑΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της συμμαχίας OPEC+ των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο, ανέφεραν.

Πηγή: Bloomberg

Σεραφείμ Κοτρώτσος