• 19 Σεπτεμβρίου, 2020

Σε προεκλογικό πανικό…πανδημίας ο Τραμπ- Ισχυρό προβάδισμα Μπάϊντεν

 Σε προεκλογικό πανικό…πανδημίας ο Τραμπ- Ισχυρό προβάδισμα Μπάϊντεν

Με 100 μέρες να απομένουν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ “εξασθενεί” καθώς η πανδημία παίρνει την…εκδίκησή του από τον πολιτικό που την χλεύασε και δεν προστάτευσε τον πληθυσμό με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του. Αλλά οι αναλυτές αναμένουν εκπλήξεις


Ο Τζο Μπάιντεν έχει χτίσει ένα επιβλητικό και διαρκές προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η πορεία προς τη νίκη έχει μειωθεί σημαντικά τους μήνες από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του κοροναϊού.

Η τύχη του προέδρου φαίνεται να συνδέεται όλο και περισσότερο με την πορεία μιας κρίσης στη δημόσια υγεία που δεν κατάφερε να συγκρατήσει, με145.000 θύματα έως τώρα και την οικονομία σε αναταραχή.

Μια δημοσκόπηση της Washington Post-ABC News έδειξε τον Μπάιντεν πολύ μπροστά από τον Τραμπ, 55% με 40% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Αυτό συνιστά αντίθεση σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Μαρτίου που κατέγραφαν ισοπαλία.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον πρόεδρο είναι ένα νέο κύμα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι χάνει το προβάδισμα του και σχετικά με την οικονομία που ήταν η μεγάλη αδυναμία του Μπάϊντεν.

«Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο στο οποίο μπορείτε να κάνετε πρόβλεψη για την επανεκλογή του προέδρου εάν η ανεργία είναι πάνω από 10% και δεν υπάρχει ένδειξη ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο Michael Steel, Ρεπουμπλικανός στρατηγικός σύμβουλος.

Ταυτόχρονα, η εκτεταμένη αβεβαιότητα ενισχύεται από ενδείξεις ότι απειλούνται η ασφάλεια και η διαδικασία των εκλογών και πάλι από ξένες παρεμβολές και παραπληροφόρηση . Η πανδημία έχει εγείρει νέες ανησυχίες σχετικά με τις διαδικασίες ψηφοφορίας , εν μέσω των αυξανόμενων επιθέσεων του Τραμπ σε ψηφοφορίες μέσω ταχυδρομείου αλλά και τις προσπάθειες να σπείρουν αμφιβολίες για τη νομιμότητα του αποτελέσματος τον Νοέμβριο.

Πηγή: TheGuardian