Σε “κακό χάλι” η οικονομία της Τουρκίας: Στο 15% ο πληθωρισμός – Άνοδος στις τιμές των τροφίμων

 Σε “κακό χάλι” η οικονομία της Τουρκίας: Στο 15% ο πληθωρισμός – Άνοδος στις τιμές των τροφίμων

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η οικονομία της Τουρκίας. Ο πληθωρισμός στις τιμές καταναλωτή τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 14,6%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις τιμών στα έπιπλα, τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού έφτασε το 26,2% από 25,2%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,68%, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 2,48%.

Ιταλία: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Μάριο Ντράγκι προτείνει ο Ματαρέλα

Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα έχει υπερδιπλασιάσει το επιτόκιο στο 17% τους τελευταίους 5 μήνες για να βοηθήσει στον περιορισμό του πληθωρισμού και να υπερασπιστεί την τουρκική λίρα, η οποία έχει πάρει τα πάνω της τελευταίο διάστημα, αλλά κι ο πληθωρισμός επίσης.

Τη Δευτέρα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προέτρεψε την κυβέρνηση κι άλλους αρμόδιους φορείς να προβούν σε αποφασιστικά μέτρα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών. Η άνοδος των τιμών έχουν πλήξει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, παραδέχτηκε η Κεντρική Τράπεζα τη Δευτέρα. «Είμαστε μακριά από το στόχο του 5% πληθωρισμό», ανέφερε σε επιστολή της προς τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών.

Πηγή: ethnos.gr

Χρήστος Σταθόπουλος