• 16 Οκτωβρίου, 2021

Ο Ερντογάν καρατόμησε στελέχη τραπεζών – Βυθίζεται η τουρκική λίρα

 Ο Ερντογάν καρατόμησε στελέχη τραπεζών – Βυθίζεται η τουρκική λίρα

Στο πιο χαμηλό σημείο όλων των εποχών κατέρρευσε η τουρκική λίρα, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε εντολή για νέο γύρο καρατομήσεων στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

Σε ακόμη μία αιφνιδιαστική κίνηση μέσα στη νύχτα καρατόμησε τους υποδιοικητές της Κεντρικής Τράπεζας Σεμίχ Τουμέν και Ουγούρ Ναμίκ Κουτσούκ και το μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής Αμντουλάχ Γιαβάς, βυθίζοντας εκ νέου την τουρκική λίρα.

Στη θέση τους διόρισε τον Τάχα Τσακμάκ ως αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον Γιουσούφ Τούνα ως μέλος της επιτροπής.

ΕΣΗΕΑ: Διέγραψε Πορτοσάλτε και άλλους 6 δημοσιογράφους

Ο Abdullah Yavas, το μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, που απομακρύνθηκε είχε δεχθεί κριτική στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για το γεγονός ότι ζει στις ΗΠΑ.

Η τουρκική λίρα, η οποία βρισκόταν ήδη υπό πίεση λόγω του ισχυρού δολαρίου και των ανησυχιών των επενδυτών για την τουρκική οικονομική και εξωτερική πολιτική, έχανε 1% κατά τη διάρκεια της νύχτας, φτάνοντας στις 9,19 λίρες ανά δολάριο. Αυτή την ώρα, εξακολουθεί να χάνει 0,9% – βρίσκεται στις 9,171 λίρες ανά δολάριο.

Το νόμισμα δέχεται χτύπημα τα τελευταία χρόνια, χάνοντας το 59% της αξίας του έναντι του δολαρίου, από τις αρχές του 2018.