• 5 Αυγούστου, 2021

Κεφαλονιά: Σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα – Ολονύχτια μάχη- Εκκενώθηκαν Αγία Ειρήνη και Καπανδρίτι

 Κεφαλονιά: Σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα – Ολονύχτια μάχη- Εκκενώθηκαν Αγία Ειρήνη και Καπανδρίτι

Φωτο Αρχείου

Σε πλήρη εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα γύρω από τα χωριά Καπανδρίτι και Αγία Ειρήνη στην Κεφαλονιά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν αγώνα για να μείνουν οι φλόγες μακριά από τα σπίτια των χωριών.

Οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς καθώς πέφτει το σκοτάδι και δεν θα μπορούν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα, μεταβαίνουν αυτή την ώρα με αεροσκάφος της Πολιτικής Προστασίας 25 πυροσβετες από 1η ΕΜΑΚ, ενώ άλλοι 16, με οκτώ οχήματα, μεταβαίνουν ακτοπλοικώς από την Κυλλήνη. Συνολικά, θα επιχειρούν 106 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 27 οχήματα και από αέρος επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε ενεργά μέτωπα, γύρω από τα χωριά, Αγία Ειρήνη, Καπανδρίτι, Καμπιτσάτα και αυτή τη στιγμή η κατεύθυνση του ανέμου οδηγεί την πυρκαγιά, νότια προς το χωριό της Σκάλας.

Με εντολή Αρχηγού Π.Σ. Αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. μεταβαίνει στην Κεφαλονιά για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα.

Φωτιά στην Κεφαλονιά
Φωτιά στην Κεφαλονιά KEFALONIAPRESS

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κυρία Ρόδη Κράτσα, που μαζί με τον επιτελείο της, παρακολουθεί στενά και έχει συνεχή επαφή με τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς, για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε:

«Η πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλη, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την οριοθέτησή της. Στο σημείο υπάρχουν μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις και θα ενισχυθούν και άλλο. Έχουν εκκενωθεί προληπτικά δύο οικισμοί, της Αγίας Ειρήνης και το Καπανδρίτι» δήλωσε η κυρία Κράτσα για να προσθέσει: «η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μαζί με τον δήμο, συνδράμουν όπως τούς ζητηθεί σε αυτήν τη μεγάλη μάχη με τις φλόγες».

Φωτιά στην Κεφαλονιά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε η Ρόδη Κρατσά στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε, η πυρκαγιά προκλήθηκε από έναν Βοσκό σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι τραγικό να συμβαίνουν τέτοια πράγματα σήμερα.

Πάντως, μία καλή είδηση είναι ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι πύρινες φλόγες έχουν απομακρυνθεί από τον Εθνικό Δρυμό του Όρους Αίνος που φιλοξενεί το μοναδικό είδος στον κόσμο της μαύρης Ελάτης.

Κράτσα: Ξεκίνησε από βοσκό που πήγε να κάψει χόρτα


Σύμφωνα με την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα η φωτιά ξεκίνησε από βοσκό που πήγε να κάψει χόρτα.

“Με ενημέρωσαν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από έναν βοσκό. Είναι τραγικά πράγματα αυτά να συμβαίνουν σήμερα”, είπε στον ΑΝΤ1 η κ. Κράτσα, προσθέτοντας ότι “οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την φωτιά, καθώς επικρατούν άνεμοι 4 μποφόρ”.

Φωτιά στην Κεφαλονιά
ΙN KEFALLONIA

Παράλληλα, η κ. Κράτσα αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που παρατηρήθηκε με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Όπως είπε την ειδοποίησαν ότι “τα πρώτα μέσα που ξεκίνησαν είχαν κάποια βλάβη”.

Με πληροφορίες: ΑΜΠΕ, ΕΡΤ