• 7 Μαΐου, 2021

Σε Αθήνα και Άγκυρα ο Γερμανός ΥΠΕΞ για να “κλειδώσει” η έναρξη του διαλόγου- Παρά τη νέα πρόκληση Ερντογάν με την Μονή της Χώρας

 Σε Αθήνα και Άγκυρα ο Γερμανός ΥΠΕΞ για να “κλειδώσει” η έναρξη του διαλόγου- Παρά τη νέα πρόκληση Ερντογάν με την Μονή της Χώρας

Συνάντηση με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας (Heiko Maas) θα έχει την Τρίτη, 25 Αυγούστου, και ώρα 12:00 ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί και την Τουρκία.

Η Γερμανία επισπεύδει τις πρωτοβουλίες ώστε να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές και ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πιθανότατα στις 28 Αυγούστου -την επόμενη Παρασκευή- στο Βερολίνο, γι αυτό το λόγο ο Χάϊκο Μάας επιχειρεί να “κλειδώσει” τις λεπτομέρειες.

Η κυβέρνηση πιέζεται προς αυτή την κατεύθυνση παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να κρατά -μέχρι τις 23 Αυγούστου, οπότε λήγει η Navtex- το Oruc Reis σε πορεία ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ προέβη και σε νέα πρόκληση με την μετατροπή σε τζαμί και της Ιεράς Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.