• 22 Ιανουαρίου, 2021

Σχολεία: Ανοίγουν νωρίτερα γιατί θα ξανακλείσουν – Τι λένε οι επιστήμονες – Τρίτη οι ανακοινώσεις

 Σχολεία: Ανοίγουν νωρίτερα γιατί θα ξανακλείσουν – Τι λένε οι επιστήμονες – Τρίτη οι ανακοινώσεις

Ο Αύγουστος μας αποχαιρετά την Δευτέρα και ήταν ο μήνας ρεκόρ όσον αφορά στα κρούσματα κοροναϊού. Χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν πάνω από 1.600 και την Τετάρτη 26 Αυγούστου το αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας με 293.

Πλέον η χώρα μας ετοιμάζεται να σπάσει το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων (συνολικά μέχρι στιγμής έχουμε 9.977) την ώρα που ο αριθμός των διασωλημένων αυξήθηκε φτάνοντας τους 36. Από αυτούς 12 είναι από 40 μέχρι 64 ετών γεγονός που τρομάζει. Η ηλικία των διασωληνωμένων μειώνεται κάτι το οποίο προβληματίζει έντονα τους ειδικούς.

Με αγωνία αναμένονται, εξάλλου, τα στοιχεία για τους τελευταίους εκδρομείς του Αυγούστου, που πρόκειται να αποτυπωθούν τις επόμενες ημέρες, αλλά και για τη “σιωπηλή διασπορά” που προκαλείται κυρίως από τους νέους ανθρώπους, καθώς η συμπεριφορά τους όταν επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές αναμένεται να κρίνει πολλά.

Εκτός από τους νέους και γενικώς τους ασυμπτωματικούς έρχεται και η ώρα του ανοίγματος των σχολείων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία με τις επίσημες ανακοινώσεις για το αν τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου να αναμένονται την Τρίτη.

Τι προτείνουν οι επιστήμονες και γιατί

Να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία προτείνουν δυο μέλη της επιτροπής για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος προειδοποιούν και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά.

Πρώτος στόχος είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου συμφωνούν δυο μέλη της επιτροπής που μίλησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Νίκος Σύψας και Παναγιώτης Γαργαλιάνος εισηγούνται το πρώτο κουδούνι στα σχολεία να χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία, ενώ θεωρούν αμφότεροι πως η επιστροφή των παιδιών στις σχολικές τάξεις είναι θετικό βήμα.

Η τελική τηλεδιάσκεψη με την επιτροπή των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει το μεσημέρι της Δευτέρας 1 Σεπτεμβρίου και την επόμενη ημέρα θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ο Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι η δική του προσωπική άποψη και η εισήγησή του στην επιτροπή με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου.

Στην ίδια ημερομηνία συμφωνεί και ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι όλα έτοιμα, με μάσκες και υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.

Και οι δύο επιστήμονες πάντως είπαν ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία εάν τελικά θα επιλεγεί η μία ή η άλλη ημερομηνία, καθώς το χειμώνα μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν ξανά.

«Το 7 ή 14 δεν μας προσφέρει τίποτα. Το χειμώνα θα δούμε πως θα πάνε», είπε ο κ. Γαργαλιάνος.

«Ενδεχομένως Ιανουάριο, Φεβρουάριο θα πρέπει να αξιολογηθούν τα σχολεία κατά πόσο μπορεί να είναι ανοιχτά», τόνισε ο κ. Σύψας.

Κεραμέως: Είμαστε έτοιμοι

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως από την πλευρά της διαβεβαίωσε πως είναι όλα έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία και πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί.

Σε ερώτηση για το αν θα ανοίξουν την ίδια ημερομηνία δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια απάντησε πως η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης.