Σχέδιο νόμου από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Νομική αναγνώριση γυναικοκτονίας, πολιτικός γάμος και παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

 Σχέδιο νόμου από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Νομική αναγνώριση γυναικοκτονίας, πολιτικός γάμος και παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία βγάζει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον πολιτικό γάμο και την παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια που είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ανακοίνωσε η Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Η ανακοίνωση έγινε από την αναπληρώτρια τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, αρμόδια για θέματα Ισότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης με θέμα: «Υποβάθμιση των Πολιτικών Ισότητας των Φύλων στους 20 μήνες Διακυβέρνησης της ΝΔ» που είχαν καταθέσει 56 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μια συζήτηση επίκαιρη όσο ποτέ μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας, το κίνημα #metoo, τους βιασμούς, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τη γυναικοκτονία της Καρολάιν, την ψήφιση -όπως όπως- της Διεθνούς Σύμβασης για τη Βία και την Παρενόχληση στην Εργασία. Ομιλητές από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι Ειρήνη Αγαθοπούλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη, Χαρά Καφαντάρη, Ραλλία Χριστίδου και Πάνος Σκουρλέτης.

Η Ειρήνη Αγαθοπούλου κατά την εισαγωγική της ομιλία τόνισε ότι η υποβάθμιση των πολιτικών ισότητας, εντοπίζεται σε όλο το φάσμα των πολιτικών που ασκεί η ΝΔ, αρχής γενομένης από την απαξίωση των δύο βασικών της φορέων, της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ, της μη απόδοσης αρμοδιοτήτων στην υφυπουργό Μαρία Συρεγγέλα και κυρίως μέσα από την υπαγωγή των πολιτικών ισότητας στην δημογραφική και οικογενειακή πολιτική.

Υπογράμμισε ότι η επιδοματική πολιτική των 2000 ευρώ, «τύπου χαρτζιλίκι», δεν προωθεί την ισότητα, ούτε επηρεάζει, όπως είπε «την απόφαση των νέων ανθρώπων να κάνουν ή να μην κάνουν οικογένεια, αφού γι’ αυτό χρειάζονται οριζόντιες πολιτικές και συνολικότερη στήριξη, τόσο οικονομική όσο και εργασιακή, κάτι που εσείς δυστυχώς αποδομείτε συνεχώς, με αποκορύφωμα το τελευταίο αντεργατικό σας νομοσχέδιο».

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στην πάγια τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ξηλώνει ουσιαστικά μέτρα και θετικές δράσεις υπέρ των γυναικών, που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πχ των ποσοστώσεων φύλου στα ΔΣ των αθλητικών σωματείων, πλήρης απαξίωση του ΚΕΘΙ ως ερευνητικού Φορέα, κατάργηση πολιτικών ισότητας στην Εκπαίδευση, κοκ.

Όσον αφορά στις πολιτικές ΛΟΑΤΚΙ, τόνισε ότι αυτές εξαντλούνται στην διαφήμιση ομοφυλόφιλων Yπουργών, ως εάν «αυτό συνιστά κατόρθωμα από μόνο του», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την δέσμευση και την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, λέγοντας ότι «σήμερα βγάζει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον πολιτικό γάμο και την παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρός μας, Αλέξης Τσίπρας, κάποιους μήνες πριν».

Επεσήμανε παράλληλα ότι αντί η ΝΔ, να δίνει την αιγίδα της σε ακροδεξιάς λογικής συνέδρια, και να καταψηφίζει το δικαίωμα στην άμβλωση ως απαράδεκτο, θα έπρεπε να προωθήσει ουσιαστικές πολιτικές ισότητας και ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όχι για λόγους επικοινωνιακούς, αλλά «για να ακουστεί πλέον η φωνή μας», «για να μην υπερισχύσουν οι πατριαρχικές φωνές που ξεπλένουν τη ματσίλα, λέγοντας ότι μπορεί ένας άνδρας να κακοποιεί τη γυναίκα του, αλλά ταυτόχρονα να είναι καλός πατέρας» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Να αναγνωριστεί νομικά η γυναικοκτονία και να εισαχθεί στον Ποινικό Κώδικα ως νέο αδίκημα»

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μερόπη Τζούφη, παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στην συζήτηση που γίνεται γύρω από τον όρο γυναικοκτονία και που μάλιστα προκαλεί δυσανεξία σε αρκετούς. Μάλιστα οι εναλλακτικοί δεξιοί και ακροδεξιοί αμφισβητούν ευθέως τον όρο, προσπαθώντας μάταια να μετριάσουν την εγκληματική πράξη λόγω του φύλου.

Όπως τόνισε στην ουσία το πρόβλημα δεν είναι γλωσσικό, ούτε είναι ζήτημα ορολογίας. «Είναι βαθιά πολιτικό και αντανακλά την προσπάθεια να υποκρύψουν πως πρόκειται για την κοινωνική, πολιτισμική συνθήκη της πατριαρχίας, που διαπερνά την οικογένεια, τους μηχανισμούς κοινωνικού ελέγχου, το σχολείο και τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Συσκοτίζει την ιδιαιτερότητα και τη γενεσιουργό αιτία του εγκλήματος που είναι η έμφυλη ανισότητα».

Πηγή: avgi.gr

Σχετικά Άρθρα