Σχέδιο Μπάϊντεν για “brain drain” Ρώσων επιστημόνων- Η διάταξη που φέρνει ο Λευκός Οίκος στο Κογκρέσο

 Σχέδιο Μπάϊντεν για “brain drain” Ρώσων επιστημόνων- Η διάταξη που φέρνει ο Λευκός Οίκος στο Κογκρέσο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ένα σχέδιο να “ληστέψει” από τον Βλαντιμίρ Πούτιν μερικούς από τους καλύτερους καινοτόμους επιστήμονές του, αφαιρώντας τους υποχρεωτικούς περιορισμούς από ορισμένες απαιτήσεις βίζας για Ρώσους υψηλής μόρφωσης που θέλουν να έρθουν στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώτερες πηγές στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για έναν κρυφό πόλεμο πίσω από τον πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσίας στο μέτωπο της Ουκρανίας που παραπέμπει σε μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Μια πρόταση, την οποία συμπεριέλαβε ο Λευκός Οίκος στο τελευταίο συμπληρωματικό αίτημά του προς το Κογκρέσο, είναι να καταργηθεί ο κανόνας ότι οι Ρώσοι επαγγελματίες που υποβάλλουν αίτηση για βίζα με βάση την απασχόληση πρέπει να έχουν έναν τρέχοντα εργοδότη.

Θα ισχύει για Ρώσους πολίτες που έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική ή τα μαθηματικά στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό, αναφέρει η πρόταση.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι η προσπάθεια έχει σκοπό να αποδυναμώσει τους πόρους υψηλής τεχνολογίας του Πούτιν βραχυπρόθεσμα και να υπονομεύσει τη βάση καινοτομίας της Ρωσίας μακροπρόθεσμα — καθώς και να ωφελήσει την οικονομία και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να διευκολύνει τους Ρώσους κορυφαίας βαθμίδας με εμπειρία σε ημιαγωγούς, διαστημική τεχνολογία, κυβερνοασφάλεια, προηγμένη κατασκευή, προηγμένους υπολογιστές, πυρηνική μηχανική, τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογίες πρόωσης πυραύλων και άλλους εξειδικευμένους επιστημονικούς τομείς να μετακινηθούν στις ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είπαν ότι έχουν δει σημαντικό αριθμό εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης στην τεχνολογία να φεύγουν από τη Ρωσία λόγω των περιορισμένων οικονομικών ευκαιριών από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Πηγή: Bloomberg

Σεραφείμ Κοτρώτσος