• 18 Ιουνίου, 2021

Σαρωτικός ανασχηματισμός: Τα limit up και down των υπουργών

 Σαρωτικός ανασχηματισμός: Τα limit up και down των υπουργών

Ο επόμενος ανασχηματισμός αναμένεται να είναι σαρωτικός και… στο πολιτικό Χρηματιστήριο υπάρχουν υπουργοί στα πάνω τους και άλλοι σε πτώση. Οι… καραμπόλες της τελευταίας στιγμής δεν πρέπει να αποκλείονται.

Ιδιαίτερα ανεβασμένοι – και επομένως όπως όλα δείχνουν αμετακίνητοι- είναι υπουργοί με έντονο μεταρρυθμιστικό προφίλ. Με ανεβασμένες «μετοχές» είναι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σταθερός θεωρείται επίσης ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, που καλείται να τρέξει την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που δεν είναι άλλη από την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στην επικουρική ασφάλιση. Κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0. θα έχει και την επόμενη ημέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Από εκεί και πέρα τα «φώτα» πέφτουν πάνω στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν χαμηλή ικανοποίηση των πολιτών σε θέματα ασφαλείας, ενώ ο υπουργός- με δεδομένο πως δεν προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία – δεν έχει σημαντικά ερείσματα στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.

Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη χρονική συγκυρία, καθώς δεν είναι εύκολο να αλλάξει ένας υπουργός που είναι στο «μάτι» της αντιπολίτευσης. Έρχονται μεταγραφές; Πάντως η ιστορία δείχνει πως οι πιο… πολυσυζητημένοι ανασχηματισμοί είναι αυτοί που συνοδεύονται από μεταγραφές. Έτσι θεωρείται πιθανό στο κυβερνητικό σχήμα να υπάρξουν νέα πρόσωπα, που θα σηματοδοτήσουν ένα μεγαλύτερο άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο.

Στα ονόματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν είναι της Άννας Διαμαντοπούλου, που πρόσφατα στήριξε τις εκπαιδευτικές αλλαγές της Νίκης Κεραμέως, ενώ ενδιαφέρον έχει το ότι έκλεισε την παρέμβαση αυτή με την φράση «To be continued..». Υπενθυμίζεται πως η κυρία Διαμαντοπούλου χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και είχε στηριχθεί στην κούρσα για την προεδρεία του Ο.Ο.Σ.Α.

Παράλληλα υπουργοί πρώτης γραμμής αναμένεται να μετακινηθούν σε αλλά πόστα, ώστε να σταλεί μήνυμα ανανέωσης. Για παράδειγμα η σταδιακή «τιθάσευση» της πανδημίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την μετακίνηση σε άλλο σημαντικό υπουργείο του Βασίλη Κικίλια, ενώ σταθερός θεωρείται ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

  • Δεδομένο είναι πως οι αλλαγές θα επικεντρώνονται σε υπουργεία που έχουν σχέση με θέματα της καθημερινότητας, ενώ σε επίπεδο υφυπουργών θα υπάρξει ριζική ανανέωση. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθεί ο γαλάζιος κοινοβουλευτικός «πάγκος», με προτεραιότητα σε στελέχη της νεότερης γενιάς.

Τέλος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το κατά πόσο θα υπάρξουν «καραμπόλες» στο οικονομικό επιτελείο, καθώς η κυβέρνηση ποντάρει σε μια δυναμική ανάκαμψη για να επουλωθούν οι βαθιές πληγές της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν ο πρωθυπουργός να αποφασίσει να ανακατέψει την «τράπουλα».