• 12 Ιουνίου, 2021

Σαρηγιάννης: Επιτάχυνση εμβολιασμών – Γώγος: Τρίτο κύμα με εξαντλημένο ΕΣΥ- Γραβάνης: Γιατί ο ιός μεταλλάσσεται

 Σαρηγιάννης: Επιτάχυνση εμβολιασμών – Γώγος: Τρίτο κύμα με εξαντλημένο ΕΣΥ- Γραβάνης: Γιατί ο ιός μεταλλάσσεται

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΙ εκτίμησε ότι το τρίτο κύμα κοροναϊού στην Αττική θα είναι τον Απρίλιο ενώ τόνισε πως “περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική” και την προσδιόρισε σε περίπου 900-950 κρούσματα στο λεκανοπέδιο.

Παράλληλα όμως σημείωσε πως υπάρχει χρόνος να αντιδράσουμε και να πάρουμε περαιτέρω μέτρα ενώ υπογράμμισε πως μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία κάποια στιγμή και πως οι συνθήκες δεν βοηθούν στην μείωση της μετάδοσης του κοροναϊού.

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην βρετανική μετάλλαξη που είναι στην ελληνική κοινότητα και πως πλέον υπάρχει θέμα συνολικής διασπορά. Επίσης ζήτησε να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί για να είναι αποτελεσματικοί ενώ σημείωσε πως βαδίζουμε στον σημαντικό μήνα του χειμώνα. Ακόμη πρότεινε αύξηση των τεστ παντού.

Γώγος: Ελπίζουμε να μη γίνει μαραθώνιος

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπο Γώγο:

«Είμαστε σε μια δύσκολη υγειονομική κατάσταση, θέλουμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα, γιατί με το εξαντλημένο προσωπικό στο σύστημα υγείας θα είχαμε πρόβλημα».

«Είναι αγώνας μακρών αποστάσεων, ελπίζουμε να μη γίνει μαραθώνιος. Έχουμε έναν χρόνο που ζούμε με τον κορονοϊό και προσπαθούμε να μη χτυπήσουμε αναγκαίες δομές τις οικονομίας, έχουμε θέμα και με τα υπόλοιπα νοσήματα. Προσπαθούμε να πάμε σιγά σιγά, το περίφημο ακορντεόν δεν είναι στον βαθμό lockdown, είναι μερικό lockdown, για παράδειγμα πήραμε ένα μικρό μέτρο για τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές και το λιανεμπόριο δεν έκλεισε τελείως».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όταν κλείσαμε εντελώς τα σχολεία ήταν γιατί δεν ελέγχαμε την κατάσταση, τώρα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και όταν μια περιοχή μπαίνει στο κόκκινο, τότε τα σχολεία που θα λειτουργούν θα είναι μόνο τα γυμνάσια και στο λιανεμπόριο θα λειτουργήσει το click away και το click in shop.

Γραβάνης: Ο ιός προσπαθεί να επιβιώσει μέσω μεταλλάξεων

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις του ιού και στο κατά πόσο θα δυσκολέψουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Όπως είπε, μιλώντας στο Open:

  • «Ο ιός θα προσπαθήσει να επιβιώσει μέσω των μεταλλάξεων. Μέσα σε έναν χρόνο έχουμε μια πλειάδα αποτελεσματικών εμβολίων και έχουμε τα εργαλεία να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Το ακορντεόν είναι εύλογο, γιατί ο ιός δίνει το στίγμα στην κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε. Η ΕΕ έχασε πάρα πολύ χρόνο, άλλα κράτη έκαναν συμφωνίες πολύ γρήγορα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε τις εταιρείες να προωθήσουν την μαζική παραγωγή μέσα από τη συνεργασία με άλλες εταιρείες».