• 27 Νοεμβρίου, 2021

Σανίδα σωτηρίας στα… πετροδολάρια αναζητά ο Ερντογάν-Υπόσχεται αραβικές επενδύσεις

 Σανίδα σωτηρίας στα… πετροδολάρια αναζητά ο Ερντογάν-Υπόσχεται αραβικές επενδύσεις

Πανικός επικρατεί στην Τουρκία με φόντο την κατακρήμνιση της λίρας. Οι πολίτες τρέχουν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν καφέ, λάδι και ζάχαρη, που πωλούνται πλέον με περιορισμούς, ενώ χθες πραγματοποιήθηκαν και διαδηλώσεις με τον κόσμο να διαμαρτύρεται για την οικονομική του κατάσταση. Μάλιστα, στην κεντρική πλατεία Ταξίμ η αστυνομία έχει τοποθετήσει κιγκλιδώματα υπό το φόβο νέων συγκεντρώσεων.

Ο δραματικός κατήφορος της τουρκικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως οδηγεί την Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια σημαντική στροφή στη στρατηγική του.

Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να εξασφαλίσει ζεστό χρήμα που είναι ζωτικό για την οικονομία του, όπως άλλωστε συνέβη σήμερα με την επίσκεψη στην Τουρκία Σεΐχη του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.

Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνίες για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, της τεχνολογίας, των μεταφορών, των υποδομών, της υγείας και της ενέργειας, ενώ συμφώνησαν σε συνεργασία στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των τροφίμων και της γεωργίας.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ μάλιστα, το Άμπου Ντάμπι σκοπεύει να επενδύσει 10 δισ. δολάρια (8,94 δισ. ευρώ) στη γείτονα. Τη διάθεση αυτού το ποσού ανακοίνωσε ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του κρατικού επενδυτικού ταμείου των ΗΑΕ, Mohammed Hassan Al Suwaidi.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη του ισχυρού άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Άγκυρα και η συνάντηση του με τον Ερντογάν -στην πρώτη μετά από δέκα χρόνια συνάντηση ανώτατου επιπέδου μεταξύ των δυο χωρών- χαρακτηρίζεται από τα τουρκικά ΜΜΕ ως μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο χωρών