Σανγκάη: Χαλαρώνει το lockdown, μένουν τα ερωτηματικά – Δεκάδες χιλιάδες κρούσματα με μονοψήφιο αριθμό νεκρών

 Σανγκάη: Χαλαρώνει το lockdown, μένουν τα ερωτηματικά – Δεκάδες χιλιάδες κρούσματα με μονοψήφιο αριθμό νεκρών

Χαλαρώνουν τα σκληρά μέτρα του lockdown που έχει επιβληθεί στους κατοίκους στην Σανγκάη, ωστόσο τα ερωτηματικά ως προς τα κρούσματα σε σχέση με τον αριθμό των νεκρών παραμένουν…

Οι αριθμοί των κρουσμάτων της Κίνας στο τελευταίο της κύμα της πανδημίας είναι σχετικά χαμηλοί, με το κυβερνών κόμμα να εφαρμόζει τη στρατηγική “μηδενικού COVID” για να απομονώσει κάθε κρούσμα.

Ωστόσο, η αναλογία στους αριθμούς των κρουσμάτων και των νεκρών, προκαλεί -εύλογα- ερωτήματα, αναφορικά με το κατά πόσο αληθινοί είναι οι αριθμοί που ανακοινώνονται.

Φίλης για Ξυδάκη: “Αισθάνεται κανείς την ανάγκη να απαντήσει;”

Στην τελευταία της ενημέρωση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 19.927 νέα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, εκ των οποίων όλα εκτός από 2.761 δεν είχαν συμπτώματα. Η Σαγκάη αντιπροσώπευε το 95% του συνόλου, ή 18.902 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 2.495 είχαν συμπτώματα.

Η υπηρεσία υγείας της χώρας ανακοίνωσε τον θάνατο επτά ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από covid-19, αλλά είπε ότι οι θάνατοι οφείλονταν σε καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες παθήσεις. Όλοι εκτός από δύο, που ήταν άνω των 60. Κι αυτά τα ποσοστά είναι υπεύθυνα για τη δυσπιστία που προκαλείται και κατά πόσο αξιόπιστοι είναι οι αριθμοί που γίνονται γνωστοί.

Αυτό ίσως οφείλεται στη διαφορετική τακτική της Κίνας, να μην κατατάσσει ως θύματα κορονοϊού ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από κάποια χρόνια πάθηση, ακόμη κι αν νοσούσαν από κορονοϊό.

Επιπλέον, ένα lockdown σχεδόν τριών εβδομάδων στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας περιόρισε την πρόσβαση σε φάρμακα και φροντίδα για άλλες ασθένειες. Μια νοσοκόμα που υπέστη κρίση άσθματος πέθανε, καθώς αρνήθηκαν να τη φροντίσουν, λόγω ελέγχου του ιού. Ένας 90χρονος άνδρας πέθανε από επιπλοκές του διαβήτη, αφού απομακρύνθηκε από το νοσοκομείο που νοσηλευόταν.

“Αν, εκείνη τη στιγμή, είχε τη δυνατότητα να λάβει θεραπεία, πιθανότατα θα είχε επιζήσει”, δήλωσε στους New York Times η εγγονή του θύματος.

Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή έχουν επίσης φτάσει στα όριά τους από τις εν λόγω πολιτικές. Μια εργαζόμενη στο νοσοκομείο άρχισε να αιμορραγεί εσωτερικά μετά από πολλές ώρες που διεξήγαγε μαζικές εξετάσεις. Δυστυχώς, έχασε τη ζωή της.

Η Κίνα “κρύβει” αριθμούς

Μπορεί να μην γίνει ποτέ ξεκάθαρο πόσες παρόμοιες ιστορίες υπάρχουν. Η Κίνα δεν δημοσιοποιεί πληροφορίες για θανάτους, που ορίζονται ως ο αριθμός των θανάτων -από Covid καθώς και από άλλες αιτίες- που υπερβαίνει το αναμενόμενο σύνολο σε μια δεδομένη περίοδο. Οι μελετητές της δημόσιας υγείας λένε ότι ο αριθμός αυτός αποτυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις απώλειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι χώρες ορίζουν διαφορετικά τους θανάτους που σχετίζονται με την Covid.

Ωστόσο, ένας Κινέζος γιατρός εκτίμησε πρόσφατα ότι σχεδόν 1.000 περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη θα μπορούσαν να πεθάνουν από το αναμενόμενο κατά τη διάρκεια του lockdown στη Σαγκάη.

Το ξέσπασμα εκεί έχει αναζωπυρώσει ερωτήματα σχετικά με τον πραγματικό απολογισμό των νεκρών από Covid στην Κίνα, η οποία έχει επισήμως αναφέρει λιγότερους από 5.000 θανάτους από κορονοϊό σε δύο χρόνια.

Σχετικά Άρθρα