• 21 Οκτωβρίου, 2021

Σάλος στη Βρετανία: Άσκηση “Αλίκη” για τον MERS-Cov από το 2016 – Ολόκληρο το επίμαχο έγγραφο

 Σάλος στη Βρετανία: Άσκηση “Αλίκη” για τον MERS-Cov από το 2016 – Ολόκληρο το επίμαχο έγγραφο

Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας, όπως αποκαλύπτει ο Guardian, είχαν προειδοποιήσει από το 2016 για την ανάγκη αποθεμάτων μέσων ατομικής προστασίας, αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχου και ιχνηλάτισης κρουσμάτων και του ελέγχου αλλοδαπών ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Guardian η κυβέρνηση είχε πραγματοποιήσει την άσκηση «Αλίκη» τέσσερα χρόνια πριν ξεσπάσει ο Covid-19, αλλά το είχε κρατήσει μυστικό. Στην «Αλίκη» συμμετείχαν αξιωματούχοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS), το Υπουργείο Υγείας, ο αγγλικός Οργανισμός για τη Δημόσια Υγεία και παρατηρητές από αρμόδιους οργανισμούς σε Βόρεια Ιρλανδία, Ουαλία και Σκωτία.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε το ξέσπασμα αναπνευστικού συνδρόμου MERS, το οποίο προκαλείται από κοροναϊό και καλούσε την κυβέρνηση να προετοιμαστεί κατάλληλα. Κατά την άσκηση οι συμμετέχοντες φαντάστηκαν περιπτώσεις MERS-CoV να φτάνουν στο Λονδίνο και το Μπίρμιγχαμ με τη νόσο να μεταδίδεται αμέσως, προκαλώντας έκρηξη κρουσμάτων

Υπουργοί είχαν τονίσει προηγουμένως ότι ο σχεδιασμός της πανδημίας επικεντρώθηκε περισσότερο στη γρίπη, οπότε η Βρετανία δεν προετοιμάστηκε να διαχειριστεί έναν κορονοϊό.

Η άσκηση «Αλίκη» είχε διαταχθεί από την τότε αρχίατρο της Αγγλίας, Σάλι Ντέιβις. Η τελική 23σέλιδη έκθεση αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις για την ανεπαρκή προετοιμασία της Βρετανίας στο ενδεχόμενο μιας «μεγάλης έξαρσης» του MERS-CoV. Η «Αλίκη» ήταν μία από τις δέκα ασκήσεις σχεδιασμού της πανδημίας πέντε χρόνια πριν ξεσπάσει ο Covid-19, ενώ τα στοιχεία δημοσιοποιούνται τώρα βάσει της νομοθεσίας για την ελευθερία της πληροφόρησης.

Ο αγγλικός Οργανισμός για τη Δημόσια Υγεία (PHE) είχε αρνηθεί προηγουμένως να αποκαλύψει λεπτομέρειες των ασκήσεων, επικαλούμενος την ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας. Τον Αύγουστο η κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκαλύψει τα έγγραφα λέγοντας ότι η παρερμηνεία τους, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια της εμπιστοσύνης του κοινού στην κυβέρνηση και το NHS για τη διαχείριση του Covid-19.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.