• 23 Απριλίου, 2021

Στα ύψη η αντιπαράθεση με αφορμή τη δήλωση Γεραπετρίτη ότι “δεν υπάρχει ανάγκη για κλίνες” – ΣΥΡΙΖΑ: Βρίσκονται στον κόσμο τους, ενώ χάνονται ζωές

 Στα ύψη η αντιπαράθεση με αφορμή τη δήλωση Γεραπετρίτη ότι “δεν υπάρχει ανάγκη για κλίνες” – ΣΥΡΙΖΑ: Βρίσκονται στον κόσμο τους, ενώ χάνονται ζωές

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την κατάσταση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στις ΜΕΘ. Την ώρα που το ΕΣΥ ειδικά στην Αττική αλλά και στην Αχαϊα έχει ξεπεράσει τα όριά του, με ασθενείς κοροναϊού να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, ακόμη και στους διαδρόμους νοσοκομείων, και τους γιατρούς να καταγγέλουν ότι γίνεται πλέον διαλογή ασθενών, ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Ρ/Σ «Παραπολιτικά FM 90,1» δήλωσε:

«Σήμερα θα εξαντλήσουμε οτιδήποτε είναι αναγκαίο, δεν υπάρχει κανείς που δεν θα λάβει την πρέπουσα ιατρική περίθαλψη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω κλίνες». Θα υπάρξει, ίσως, στο μέλλον και τότε θα αναζητηθεί η συνεργασία και θα ενταχθούν είτε μέσω της συνέργειας είτε μέσω της επίταξης».

«Δεν υπάρχει “και πέντε”, αυτή τη στιγμή το σύστημά μας αντέχει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία αναμονή των 24 ή λίγο περισσότερο ωρών για ένταξη σε ΜΕΘ, αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλοι είναι με οξυγόνο, με υποστήριξη, δεν υπάρχει κανείς που να μη λαμβάνει την πρέπουσα ιατρική βοήθεια. Το πρόβλημά μας είναι η περιορισμένη συμμόρφωση που οδηγεί τους ασθενείς στις ΜΕΘ».

Στην ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε επίταξη, αντέτεινε πως «αν είχαμε ακούσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εδώ και 14 μήνες διαρκώς επιμένει να πάμε σε επίταξη υπηρεσιών και υποδομών, είναι προφανές ότι θα είχαμε νοσοκομεία που δεν θα χρησιμοποιούσαμε. Σήμερα είναι η ανάγκη να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υποδομές».

ΣΥΡΙΖΑ: Στον κόσμο τους ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, την ώρα που χάνονται ανθρώπινες ζωές

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις δηλώσεις Γεραπετρίτη. «Η κατάσταση στα νοσοκομεία κάθε μέρα που περνά γίνεται και πιο δραματική. Δύο ασθενείς έχασαν σήμερα τη ζωή τους στο Λαϊκό, περιμένοντας μάταια, πρόχειρα διασωληνωμένοι, να ανοίξει μία κλίνη ΜΕΘ» .

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «τουλάχιστον εξοργιστικό» ότι «την ώρα που δεκάδες ασθενείς είτε με covid είτε με άλλα νοσήματα βρίσκονται σε πολυήμερη αναμονή για να βρεθεί μία κλίνη ΜΕΘ, ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης, να δηλώνει με απύθμενο θράσος ότι: “ Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για άλλες κλίνες”.»

«Δυστυχώς για τους πολίτες που υποφέρουν αυτήν την ώρα και για τις χιλιάδες οικογένειες, που αγωνιούν για τους ανθρώπους τους στα νοσοκομεία, δεν έχουμε μόνο μια κυβέρνηση που ευθύνεται γιατί άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ, αλλά που δεν έχει καν συναίσθηση της δραματικής πραγματικότητας», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταλήγει:

«Την ώρα που χάνονται ανθρώπινες ζωές και οι υγειονομικοί καταρρέουν μαζί με το ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες βρίσκονται στο κόσμο τους και επιμένουν να λειτουργούν ως υπερασπιστές των συμφερόντων των ιδιωτικών κλινικών, αρνούμενοι να τις επιτάξουν για να παραμένουν αμόλυντες από τον κορονοϊό».

Την ίδια ώρα απελπιστική είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως αναφέρει αυξάνονται οι θάνατοι αλλά και οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ που αυτή την ώρα φτάνουν τους 60.

“Η κυβέρνηση με μία θεαματική κίνηση επιστράτευσε γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης συμβεβλημένους με το δημόσιο, γιατρούς γειτονιάς δεν έχει όμως κότσια να επιστρατεύσει τις υποδομές (μεθ, κλινικές) και το προσωπικό των ιδιωτικών θεραπευτηρίων για περιστατικά κορωνοιου” αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΣΥ: Ξεπέρασαν τους 5000 οι ασθενείς – Γκάγκα: “Με 100 διασωληνώσεις την μέρα, δεν αντέχει το σύστημα να μπουν όλοι σε ΜΕΘ”