• 27 Ιανουαρίου, 2022

Σάλος με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ

 Σάλος με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Νουρεντίν Νεμπατί, ο οποίος υποστήριξε τη θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανήκει σε πέντε πλούσιες οικογένειες.

«Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ανήκει στο κοινό. Βρίσκεται στα χέρια πέντε οικογενειών», δήλωσε o Νεμπατί κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN Turk.

«Αυτό είναι τρελό και ντροπιαστικό για την Τουρκία. Η Τουρκία χρειάζεται επαγγελματίες σε βασικές θέσεις» σχολίασε στο twitter o Τίμοθι Ας, οικονομολόγος και υπεύθυνος στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management με έδρα το Λονδίνο.

«Πώς μπορεί ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας της G20… να πετάει τέτοια σκουπίδια; Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση την Τουρκία» πρόσθεσε.

Η θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζει ότι το κεντρικό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ επηρεάζεται ή ελέγχεται από μια σειρά παλιών τραπεζικών οικογενειών, όπως οι Rothschild, οι Lehman κ.λπ.

Ο Νεμπατί διορίστηκε τον Δεκέμβριο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά την παραίτηση του Λουτφί Ελβάν. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, στηρίζει πλήρως την αμφιλεγόμενη οικονομική στρατηγική των χαμηλών επιτοκίων που πρεσβεύει ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: protothema.gr