• 19 Ιανουαρίου, 2022

Σακελλαροπούλου: Χρέος μας, να μην επιτρέπουμε την απάνθρωπη εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων

 Σακελλαροπούλου: Χρέος μας, να μην επιτρέπουμε την απάνθρωπη εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων

Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα – Επίσκεψη στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 (POOL / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ / EUROKINISSI)

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνόδευσε τον Πάπα Φραγκίσκο, στην επίσκεψή του στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μυτιλήνης, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό για την υποδοχή του, στον οποίο τόνισε, για μία ακόμη φορά, το δυσβάστακτο βάρος που επωμίστηκε η Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θερμή υποδοχή στον Πάπα Φραγκίσκο από τους πρόσφυγες και μετανάστες στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

Συγκεκριμένα, η κυρία Σακελλαροπούλου είπε: 

«Αγιώτατε,

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω σήμερα στη Λέσβο. Για δεύτερη φορά επισκέπτεστε, ως προσκυνητής, έναν τόπο που ταυτίστηκε με το δράμα των προσφύγων. Η κατάσταση, ευτυχώς, που επικρατεί σήμερα, είναι από κάθε άποψη αισθητά βελτιωμένη με εκείνη που επικρατούσε κατά την πρώτη σας επίσκεψη.

Το νησί υποδέχθηκε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κυνηγημένοι από τους πολέμους, τις πολιτικές διώξεις, την ακραία φτώχεια, αναζητώντας σε άλλες πατρίδες μια καλύτερη ζωή. Πιστοί στο ανθρωπιστικό τους καθήκον, με νωπές ακόμα τις μνήμες της δικής τους προσφυγιάς, οι κάτοικοι της Λέσβου έδειξαν κατανόηση και αλληλεγγύη. Σε αντίξοες συνθήκες, ανταποκρίθηκαν στην ηθική τους υποχρέωση, ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή. Οι εικόνες των γιαγιάδων από τη Σκάλα της Συκαμινιάς, που ταΐζουν στοργικά με μπιμπερό ένα μωράκι από τη Συρία για να ξεκουράσουν τη μητέρα του, έκαναν τον γύρο του κόσμου, σαν ένα σύμβολο ανθρωπιάς. 

Όλα αυτά τα χρόνια, η Ελλάδα σήκωσε δυσανάλογο βάρος από τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, που δοκιμάζει όλη τη Μεσόγειο, τη θάλασσα που μας ενώνει. Η αντιμετώπισή της όμως ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αποτελεί κοινή ευθύνη της Ευρώπης. Χρέος μας είναι, με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, να μην επιτρέπουμε την απάνθρωπη εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων.

Αγιώτατε, 

Είστε προστάτης των φτωχών και των κατατρεγμένων, συμμέτοχος στον πόνο τους, σθεναρός υπέρμαχος των δικαιωμάτων τους. Η παρουσία σας εδώ δηλώνει την πιο άμεση και θερμή σας στήριξη στους ανέστιους, τους διωκόμενους, τους απογυμνωμένους από όνειρα και προσδοκίες. Είναι το ισχυρό μήνυμα ελπίδας και ευθύνης που μεταφέρετε και ταξιδεύει από τη Λέσβο σε όλη τη διεθνή κοινότητα».