• 11 Μαΐου, 2021

Ρωσική απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ: Απελαύνονται δέκα αμερικανοί διπλωμάτες

 Ρωσική απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ: Απελαύνονται δέκα αμερικανοί διπλωμάτες

Η Ρωσία θα απαντήσει ανάλογα στην απέλαση από τις ΗΠΑ δέκα ρώσων διπλωματών, δήλωσε την Παρασκευή ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Δέκα διπλωμάτες συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο που μας διαβίβασαν, με την παράκληση να φύγουν από τις ΗΠΑ. Θα απαντήσουμε στο μέτρο αυτό αντίστοιχα, θα προτείνουμε επίσης σε δέκα διπλωμάτες των ΗΠΑ στη Ρωσία να εγκαταλείψουν την χώρα», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ.

Η Ρωσία σήμερα θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των Αμερικανών αξιωματούχων, που συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των ρωσικών κυρώσεων.

Ο σύμβουλός του Πούτιν ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη για κυρώσεις – αντίποινα

Ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ ενημέρωσε τον αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν, για τα αντίμετρα της Ρωσίας στις νέες αμερικανικές κυρώσεις, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πριν από ένα 24ωρο, ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε οποιεσδήποτε νέες «παράνομες» κυρώσεις επιβληθούν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα μειώσουν τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής, μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν.

Ενημερωμένες πηγές δήλωσαν στο Reuters, ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ακόμη και από σήμερα, καθώς την κατηγορούν για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2020 και για κακόβουλη δραστηριότητα στο διαδίκτυο, βάζοντας στο στόχαστρο πρόσωπα και οντότητες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα περιμένει να δεί τι θα συμβεί στο μέτωπο των κυρώσεων, προτού σχολιάσει το θέμα λεπτομερώς. Όμως πρόσθεσε ότι η στάση του Κρεμλίνου και η απάντησή του στις κυρώσεις παραμένει ίδια.

«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις, τις θεωρούμε παράνομες και σε κάθε περίπτωση η αρχή της ανταποδοτικότητας ισχύει στον τομέα αυτό», τόνισε ο Πεσκόφ.

«Ανταποδοτικότητα, ώστε τα συμφέροντά μας να διασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», εξήγησε ο ίδιος. Η Ρωσία δεν επιθυμεί οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον, να πηγαίνουν «ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω», τόνισε ο Πεσκόφ.